Konkurs za novog direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) konačno bi trebao bi biti raspisan naredne sedmice, potvrđeno je za “Avaz” iz Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, po Zakonu, konkurs mora biti raspisan tri mjeseca prije isteka mandata aktuelnom direktor,  ali to još uvijek, nije učinjeno.

Šta se čekalo?

Darko Ćulum, još uvijek aktuelni direktor SIPA-e, imenovan je za prvog čovjeka ove agencije 14. jula 2020. godine na četverogodišnji mandat.

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH nije raspisao novi konkurs u aprilu, ali bi to trebao uraditi 20.maja, kako saznajemo, kada je zakazana nova sjednica odbora.

Na sjednici će se naći i odluka predsjednika Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Enesa Obralije da se ide u raspisivanje konkursa, što je zakonska obaveta.

Inače, Ćulum ima pravo još na jedan mandat. Do sada je ovaj posao obavljao više nego profesionalno i vrlo bi lako mogao ostati na ovoj poziciji, o kojoj se pita SNSD-e i Milorad Dodik.

Dva imena 

Ćulum važi za velikog profesionalca.

Navodno, među imenima koja se spominju kao kandidati za nasljednika Ćuluma, ako se odluči da se ne prijavi, su Branimir Šehovac (načelnik PU Istočno Sarajevo) i Ljubiša Pandurević (načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA-e u Banjoj Luci).