Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da joj nekad te sankcije, “koje Amerikanci sad štancaju kao na traci”, više liče na trik da se umire Bošnjaci, nego da se zaista kazne oni kojima su namijenjene.

“A pogotovo što one ne doprinose rješavanju nekog problema već su samo pokazatelj da ne postoji nikakva prava strategija, a ni volja da se zemlja uvede u ustavni red i političku stabilnost”, naglasila je Cvijanovićeva u izjavi za Srnu upitana da prokomentariše sankcije koje su SAD uvele njoj, premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću, predsjedniku Narodne skupštine Nenadu Stevandiću i ministru pravde Milošu Bukejloviću.

Ona je istakla “da je glupost ta neka nebuloza da morate prihvatiti da je normalno to da vam neki neizabrani stranac donosi zakone umjesto domaćih institucija”, ili da vam stalno prijete nekim tužlaštvom zbog političkog stava, ili da vam mora postati normalno da vas neko sa strane sankcioniše jer ne volite kad vam stranci u Ustavnom sudu donose neustavne odluke.

“Nikakve to veze nema sa Dejtonskim sporazumom, niti išta znači sa aspekta toga ko ga poštuje, a ko ne”, ocijenila je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekla da joj je posebno zanimljiv dio obrazloženja kako su te sankcije usmjerene isključivo na pojedince, a ne na institucije ili pozicije u vlasti koje oni obavljaju.

“Uopšte ne znam kako su to razdvojili, ali sa sigurnošću znam da će moj odnos prema ovim sankcijana u svakom slučaju biti veoma institucionalan”, poručila je Cvijanovićeva.