Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović čestitala je građanima Republike Srpske i BiH 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom, ističući da je to jedan je od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u istoriji čovječanstva, kada je slomljena ideologija koja je odnijela milione ljudskih života.

Cvijanovićeva je istakla da je na oltar slobode, nezavisnosti i antifašizma, srpski narod položio ogromne žrtve i ovo je dan posebnog pijeteta, ali i dan ponosa što smo, kao jedna od pobjedničkih nacija, bili na pravoj strani, na strani istine i pravde.

-Dužnost nam je da poštujemo, njegujemo i čuvamo od zaborava tekovine koje smo dobili u nasljeđe od svojih predaka, da se borimo protiv stalnih pokušaja prekrajanja i falsifikavanja istorije, relativizacije zločina fašizma i izjednačavanja žrtava i zločinaca. Upravo zato ideje mira, slobode i antifašizma nikad nisu bile potrebnije nego danas kada slavimo pobjedu nad fašizmom-, navodi se u čestitki.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj dan 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi, koji je u istoriji čovječanstva bio najmasovniji, a po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.