Masovne ubice iz Srbije K.K. (13), učenik Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”, i pomahnitali ubica iz Mladenovca Uroš B. (21) trenirali su u istoj streljani u Beogradu, prenijeli su srpski mediji.
Istražitelji ne isključuju mogućnost da su se oni tamo nekada i sreli.

K.K. je sa svojim ocem V.K. dolazio u streljanu u kojoj je učio pucati iz vatrenog oružja, a u toj streljani otac dječaka je čak bio počasni član.

Vlasnik privatne streljane “Partizan” negirao je prilikom saslušanja da je K.K. ikada pucao u njegovom objektu.

Kada su mu zatraženi snimci sigurnosnih kamera iz streljane, vlasnik je rekao da kamere duže vrijeme nisu radile, prenijeli su srpski mediji.

Dodaju da će protiv njega biti podnesena odgovarajuća krivična prijava.

Monstrum iz Mladenovca, koji je ubio osmoro ljudi, Uroš B., tokom saslušanja je tvrdio da je vježbao da puca iz pištolja u jednoj streljani pod nadzorom instruktora.

Uroš B. je izjavio da je, osim u streljani, vježbao pucanje u podrumu kuće u kojoj je sam živio i da je pucao u džak sa pijeskom.

Kazao je da mu je to bio trening.

K.K. je 3. maja, oko 8.40, u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” ispalio 57 metaka iz vatrenog oružja i ubio osam školskih drugara i čuvara škole i ranio šest đaka i nastavnicu.

Samo dan kasnije, Uroš B. je u selima Dubona i Malo Orašje iz automatske puške ubio osam ljudi, a ranio 13.

U masakrima koji su potresli Srbiju i region ubijeno je ukupno 17 osoba, dok je ranjeno 20.

K.K. se nalazi u Klinici za neuropsihijatriju, a napadač iz Mladenovca je saslušan i određen mu je pritvor.

U Srbiji vlada muk zbog tuge za žrtvama dvije masovne pucnjave, a vrata škole “Vladislav Ribnikar” otvorena su samo za učenike od prvog do četvrtog razreda.

Oni časove imaju u produženom boravku, a iako je bilo najavljeno da će i ostali učenici od sutra biti u klupama, predsjednik Savjeta roditelja u toj školi Igor Đorđević rekao je da još nije potpuno odlučeno da se djeca danas vrate u školu.

Svakako, bilo sutra ili neki drugi dan, to neće biti nastava, istakao je Đorđević i dodao da će nastava početi kada djeca i nastavnici procijene da je za to došlo vrijeme.

Učenici sedmog dva, odjeljenja u koje je išao K.K i na koje je pucao 3. maja, razgovarali su sa psiholozima, psihoterapeutima.

Danica Grujičić, ministarka zdravlja Srbije, izjavila je, govoreći o stanju povrijeđenih u prošlonedjeljnim tragedijama, da je povrijeđeni mladić iz Mladenovca koji je bio hospitalizovan u KBC “Dr Dragiša Mišović” prebačen u Urgentni centar, jer će mu možda biti neophodna dijaliza.

Navela je da će pacijent sa teškom povredom grudnog koša i kičme biti operisan, da je djevojčica koja je imala najteže povrede trbuha operisana i da je ona zasad stabilno.

Dodala je da se djevojčica koja je ostala bez šake dobro bori, a da je mladić koji je imao povrede femoralnih arterija prebačen na vaskularnu hirurgiju.

Kada je riječ o đacima iz OŠ “Vladislav Ribnikar”, kazala je da su nastavnica i djevojčica imale ortopedske operacije i da su obje stabilno.

Jasmina Puhača iz Službe za suzbijanje kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova rekla je da je rad školskih policajaca sada malo drugačiji nego u prethodnom periodu.

-Sada će svaka škola, bez izuzetka, imati jednog do dva policajca koji su zaduženi za rad u okviru škole, a njihov zadatak je da budu i ispred ulaza u školu i u zoni škole, ali i u školi, gdje mogu da imaju bolji pregled i bolji uvid u dešavanja u školi, koja je nekada bila zabranjena zona za školskog policajca, istakla je Puhača.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požegi saslušali su dvojicu učenika jedne srednje škole u Požegi, uzrasta 16 i 17 godina, zbog sumnje da su izazivali paniku.

Kako je saopštila Policijska uprava Užice, 16godišnji učenik prvog razreda te škole je osumnjičen da je snimao sebe i uživo emitovao snimak uz poruku da će pobiti učenike škole.

Sedamnaestogodišnji učenik je osumnjičen da je snimao sebe i emitovao uživo snimak na kome simulira da puca u djecu. Od roditelja 17-godišnjeg učenika policija je oduzela oružje, dodaje se u saopštenju.

U ponedjeljak naveče ispred Narodne skupštine održan je protestni skup opozicije “Srbija protiv nasilja”, zbog masovnih ubistava u Srbiji.

Protest je održan i u Novom Sadu na Trgu slobode. Pročitani su zahtjevi organizatora koji su kao krajnji rok za ispunjenje naveli 12. maj.

Učesnici protesta, između ostalog, tražili su hitno ukidanje rijaliti programa. Takođe, zatražena je i “institucionalna odgovornost” i smjena ministra unutrašnjih poslova Srbije Bratislava Gašića te šefa BIA Aleksandra Vulina.

Nakon početka predaje neregistrovanog oružja, Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, najavio je uvođenje još oštrijih mjera da se smanji količina i legalnog oružja, prije svega kratkih cijevi, što se, kako je rekao neće odnositi na lovce.

-Očekujemo milione metaka da na takav način dobijemo, nečiji životi će u budućnosti zbog tih mjera biti sačuvani. Mi u međuvremenu idemo u Skupštinu i povećavamo kazne zatvora za nelegalno oružje, a poslije toga policija upada, pa ako vam se isplati da zbog držanja nelegalno tri metka, dobijete pet, deset ili 15 godina robije, nema problema, onda to uradite sebi, kaže Vučić.