Šmit radi za SNSD i Dodika i oni rade za njega, poručio je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a tokom press konferencije u Banjaluci, a na kojoj je govorio o najavama Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske da će ispitati ko je Kristijanu Šmitu, koga Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, jer nije imenovan od strane Savjeta bezbjednosti UN-a, izdao diplomatsku iskaznicu.

Crnadak tvrdi da prema njegovim saznanjima iz Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH, od momenta kada je Šmit imenovan u maju 2021. godine, srpski član Predsjedništva BiH, a tada je to bio Milorad Dodik, nikada nije uputio zvaničan dopis MIP-u, niti je usmeno obavijestio ministra da Šmit ne može dobiti diplomatsku iskaznicu i da mu se ona ne smije izdati.

Crnadak je kazao i da to nije uradio niko ni od Dodikovih tadašnjih saradnika, kao ni niko iz Savjeta ministara BiH, a ko dolazi iz Republike Srpske.

“To je bilo vrijeme kada se završavala pandemija virusa korona i nije se ni moglo očekivati tada da Dodikovi savjetnici reaguju, jer je glavni međunarodni savjetnik u to vrijeme bio zauzet brojanjem para od zarade koja je nastala tako što je porodična firma te osobe prodala medicinsku opremu i respiratore Republici Srpskoj za desetine miliona KM. Dakle, imali su preča posla”, rekao je Crnadak, pa nastavio:

“Prema našim informacijama, ni Zoran Tegeltija, koji je tada bio predsjedavajući Savjeta ministara BiH, nije uputio nikakav zvaničan dopis MIP-u, niti ih je usmeno obavijestio da se Šmitu ne smije izdati diplomatska iskaznica”.

Crnadak, koji je inače i bivši ministar inostranih poslova BiH, naglasio je da se iz svega ovoga zaključuje da se radi o “velikom propustu srpskih kadrova”, i da SNSD i njihov predsjednik osim davanja izjava, nisu uradili ništa da na bilo koji način otežaju ili zakomplikuju djelovanje Kristijana Šmita”.

“Kada se napravi analiza i sagleda šira slika, tu je Šmitova izjava da su se na izborima desile manje nepravilnosti, zatim posjeta njemačke delegacije na dan SNSD-ovog kontramitinga kada se još nisu znale razmjere krađe, pa ni zvanični rezultati izbora, a oni su tada sa Dodikom šetali po Banjaluci, pa smiješne prijetnje hapšenjem, a onda dolazak Šmita u Banjaluku i na kraju neprimjeren pokušaj prljanja opozicije od strane Šmita, zaključak je jasan: Šmit radi za SNSD i Dodika i oni rade za njega”, poručio je Crnadak.

On tvrdi i da je dolazak Šmita u Banjaluku dio dogovora sa SNSD-om.

“Ima li iko da zaista misli da vrh SNSD, Republike Srpske i sam Dodik nisu znali da on dolazi?”, kazao je potpredsjednik PDP-a.

Crnadak je ovom prilikom pozvao SNSD da se oglasi i oko “tri sramotne stvari” koje su se desile u nekoliko dana, a to su povlačenje pištolja od strane Dodikovog savjetnika Okuke, vrijeđanje novinara od strane visokog funkcionera SNSD i načelnika Šipova Milana Kovača, te kako je i na koji način “famozni Kiko mogao da boravi sam u kabinetu predsjednika Republike Srpske i snimi video”.