Potpredsjednik PDP Igor Crnadak objavio je detalje navodnog tajnog dogovora između lidera SNSD Milorada Dodika i Kristijana Šmita koji se, prema njegovim riječima, sastoji od pet glavnih elemenata.

Crnadak je na Fejsbuku naveo da “informacije poput ove”, koje je, kako tvrdi,  nedavno dobio, inače ne pušta u javnost.

– Međutim, za razliku od brojnih drugih, ova informacija nije paušalna, sastoji se od konkretnih stvari, provjerljivih u veoma kratkom roku. Zato sam odlučio da javno objavim glavne elemente dogovora Dodik-Šmit, onako kako sam ih dobio.

Crnadak navodi da je dogovorom predviđeno da Dodik i SNSD postepeno ublaže retoriku i započnu “otopljavanje” atmosfere u Republici Srpskoj prema Šmitu. U tom cilju, kako navodi, Šmit će gostovati na RTRS, što je već realizovano.

– Funkcioneri SNSD će serijom izjava stvarati ambijent da je Šmit realnost koja se mora uvažiti, što je već započelo izjavom Srđana Mazalice da “ne priznajemo Šmita, ali se ne možemo boriti protiv nečega što je faktičko stanje”. Na taj način funkcioneri SNSD će kontinuirano, iz dana u dan, privikavati javnost u Republici Srpskoj na “novu realnost”, kako iznenadno priznavanje i prihvatanje Šmita ne bi izazvalo šok i uznemirenost u Srpskoj – objavio je Crnadak.

Kao sljedeću tačku dogovora Dodik-Šmit, Crnadak navodi da Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, koji je Vlada Republike Srpske povukla sa dnevnog reda pretposlednje sjednice Narodne skupštine, neće biti vraćen u proceduru i neće biti usvojen.

– Dodik je dobio obećanje da neće biti presuđen u procesu koji se vodi protiv njega, odnosno da mu neće biti izrečena mjera zabrane političkog djelovanja – četvrti je “element” dogovora koji je naveo potpredsjednik PDP.

Peti je, prema njegovim tvrdnjama, dogovor da neće biti tehničkih izmjena izbornih pravila do kraja godine, odnosno uvođenja skenera i drugih predloženih mjera za obezbjeđivanje poštenih izbora, čime će se, navodi Crnadak, SNSD omogućiti da i dalje manipuliše izbornom voljom građana.