Svi treba da se okupljamo oko Republike Srpske i njenih institucija i nijedan pojedinac ne smije biti važniji od Republike Srpske, što je jednoglasan stav svih članova Sabora PDP, koji je nedavno održan.

Rekao je ovo potpredsjednik PDP, Igor Crnadak povodom izjave lidera SNSD i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da ide pred Sud BiH da brani Srpsku, prenosi Srpskainfo.

Crnadak kaže da ako bilo ko kaže “Ja sam Republika Srpska”, to slabi Republiku Srpsku i čini je ranjivom.

– Zato je važno naglasiti da nije tačno da će Milorad Dodik sutra u Sudu BiH braniti Republiku Srpsku, jer optužnica sa kojom se suočava odnosi se na njega i nije nikakav napad na Republiku Srpsku- kaže Crnadak.

On dodaje da će Dodik braniti sebe i u tom postupku PDP ne želi da mu odmaže, ali ne mogu dozvoliti da stavlja znak jednakosti između sebe i Republike Srpske.

– To nije fer prema onima koji su dali živote za našu Republiku Srpsku, jer mi imamo međunarodno priznat status, sa svojom teritorijom, institucijama i nadležnostima i nijedan krivični postupak protiv bilo koga to ne može promijeniti – ističe Crnadak.

Dodaje da je Republika Srpska već preživjela smjenu legalno izabranog predsjednika Republike Srpske Nikole Poplašena, nakon čega je normalno nastavila funkcionisati i svakako će preživjeti i sudski proces koji počinje sutra.

– Prema tome, nedopustivo je vezati sudbinu Republike Srpske za jedan sudski postupak i za političku sudbinu jednog lica, ma ko to bio. Pozivam Milorada Dodika da se posveti svojoj odbrani bez uplitanja Republike Srpske i njene budućnosti u rješavanje svog vlastitog problema – poručuje Crnadak.

Navodi da je činjenica da su Dodik i SNSD izašli na poslednje izbore, iako su finansirani nametnutom odlukom Kristijana Šmita, kojeg navodno ne priznaju. Isto tako, kaže Crnadak, svakodnevno sarađuju sa Vladom FBiH, koja je formirana, takođe, nametnutom odlukom Kristijana Šmita i zbog toga im neće biti lako opravdati vjerodostojnost tvrdnje da ne priznaju Šmita.

– Ali, to nije problem Republike Srpske i nećemo dozvoliti da se, zbog bilo koga, ugrozi sve ono što smo svi zajedno mukotrpno stvorili. Jer, Srpska je na prvom mjestu, a ne bilo koji pojedinac i bilo bi dobro da taj stav čujemo od svake političke partije i svakog relevantnog političara u Republici Srpskoj – zaključuje Crnadak.