Promet nekretninama u Banjaluci pao je za 30 odsto zbog smanjenje tražnje. Uprkos tome, investitori cijene stanova u novogradnji ne snižavaju.

Dragan Milanović, vlasnik jedne agencije za nekretnine za Srpskainfo kaže da je potražnja za stanovima u novijoj gradnji pala jer su cijene znatno porasle, dok istovremeno rastu troškovi života zbog inflacije. Na sve to, kamate na stambene kredite su znatno porasle.

– Dakle, do pada cijena stanova nije došlo, ali jeste do pada potražnje i prodaje. Cijene su i dalje iste jer u Banjaluci uvijek ima neko ko će da kupi stan – navodi Milanović.

Sad se bilježi pad prodaje od oko 30 odsto, naročito u novoj gradnji jer je značajno poskupjela, a zbog čega se promijenio fokus interesovanja kupaca, prenosi Srpskainfo.

– Sada se više traže i prodaju placevi, kuće na periferiji, te stari stanovi. Neko ko je imao određen budžet za kupovinu nekretnine, ne može više da kupi novi stan u gradskim naseljima, pa kupi plac u Debeljacima ili Šargovcu i napravi kuću – objašnjava on.

Što se tiče kupaca koji kupuju stanove na kredit, njima je, kako dodaje, po tri osnova otežana kupovina. Nekretnine su poskupjele, zbog inflacije troše više novca na tekuće troškove, te su banke povećale kamatu.

– Smanjen je broj kupaca koji kreditom kupuju nekretnine, a povećan je broj kupaca koji kupuju nekretnine iz vlastitih sredstava. Ove druge je inflacija natjerala da ulažu u nekretine zbog pada vrijednosti novca – navodi Milanović.

On kaže da je cijena stanova po kvadratu u novogradnji u užeoj gradskoj zoni 4.500-5.000 KM, dok se u Adi i Budžaku prodaju od 3.000 KM po kvadratu.