Predstavnici udruženja proisteklih iz posljednjeg Otadžbinsko-odbrambenog rata, ali i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica trebalo bi da u narednom periodu dostave Gradskoj upravi Banjaluka svoje podatke o broju i imenima poginulih boraca, koja će biti uklesana na centralnom spomen-obilježju koje se gradi u centru Banjaluke.

Istakao je ovo za “Glas Srpske” v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić, pojašnjavajući da je na sastanku organizovanom od strane predstavnika GU Banjaluka od svih relevantnih organizacija i udruženja pa i samog centra zatražena ova evidencija o poginulim borcima.

-Ovo je inače bio prvi sastanak da nas je bilo ko konsultovao u vezi sa spomenikom i centar će postupiti u okviru svojih nadležnosti, odnosno ukoliko to od nas bude traženo dostaviti raspoložive podatke iz evidencije. Novi sastanak planiran je da se održi 16. oktobra i na njemu će biti tačno precizirano šta se sve traži od nas – istakao je Nuždić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Goran Rogić kaže kako je na ovom sastanku dogovoreno da se formira odbor za spiskove, a drugi bi bio nadležan za samo uređenje planirane spomen-sobe poginulim borcima unutar samog kompleksa.

-Ovi odbori nisu još konstituisani. Očekujem da bi i to trebalo da bude riješeno na narednom sastanku. Pretpostavljam da bih i ja mogao biti u tom odboru za pravljenje spiska sa imenima, ali i neko iz udruženja poginulih pa i samog centra. Uspio sam do sada uraditi određeni posao i prikupiti više od 23.000 imena, što iz JNA, VRS, teritorijalne odbrane. Ne smijemo dozvoliti da nekoga zaboravimo kaže Rogić, prenosi Banjaluka.com.

Na pitanje kako gleda na to što pojedini istoričari upozoravaju da ukoliko bi ovako zamišljeno spomen-obilježje zaista bilo izgrađeno ono ne bi bilo posvećeno svim ratnim jedinicama i svim poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, Rogić odgovara da se ne pravi spomenik jedinicima VRS, već poginulim borcima.

-Koliko sam shvatio, ovaj spomenik će predstavljati jednu kolonu boraca koja ide u vječnost, prema nebu. Uvažavam svačija mišljenja, ali smatram da bi fokus trebalo da bude na poginulim borcima i njihovim imenima. I biće obuhvaćeni svi poginuli, od avgusta 1990. godine do Dejtona. Naravno, taj spisak će obuhvatiti i poginule iz teritorijalnih jedinica, ali i iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Insistirao sam da se naprave pločice sa imenima koje bi se mogle zamijeniti, ako se kojim slučajem napravi neka greška – pojasnio je Rogić.

Kada su u pitanju oni koji se još uvijek vode kao nestali ili ako se kojim slučajem desi da neko bude slučajno izostavljen Rogić kaže da će ta imena biti naknadno dodata.

Prema riječima gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića radovi se odvijaju predviđenom dinamikom. Poručio je i kako će najveći fokus biti stavljen na pravljenju najpreciznijeg mogućeg spiska svih imena poginulih boraca koja će zlatnim slovima biti ispisana na ovom najznačajnijem monumentu.

-Biće ovo posao za sva buduća pokoljenja, za koji smo imali hrabrosti da počnemo i u narednom periodu završimo – poručio je Stanivuković.