Završene su kvalifikacije za Euro 2024. godine.

Preostala su još tri mjesta koja ćemo dobiti kroz baraž Lige nacija u kojem će se naći i reprezentacija BiH koja će sutra saznati rivala. Protivnik će joj biti Finska ili Ukrajina. Ukoliko izbori plasman na EP, bh. fudbaleri bi bili smješteni u četvrti šešir kao i Srbija. 

Poznati su svi jakosni šeširi za Euro 2024. godine. Ono što odmah upada u oči jeste onaj na papiru najslabiji šešir koji će po mnogima biti nikad jači. Naime, u četvrtom jakosnoj grupi se nalazi aktuelni šampion Evrope Italija, Švajcarska i Srbija, reprezentacije koje su možda i kvalitetnije od onih koje se nalaze u drugom šeširu. 

Jasno je da ove reprezentacije čeka najteži posao, mada ukoliko im kuglice budu naklonjene mogu jako dobro proći. Iz prvog šešira će sigurno dobiti nekog favorita, ali onda dolazimo do drugog šešira u kojem se nenadano nalaze neke reprezentacije koje su zahvaljujući ovim kvalifikacijama upale u drugu jakosnu grupu. Tu se nalaze Mađarska, Danska, Albanija, Austrija, Turska, Rumunija. 

Mnogo veća opasnost recimo za “orlove“ prijeti iz trećeg šešira u kojem je Hrvatska i Nizozemska. Ukoliko bi se bavili prognozama idealna grupa za Srbiju bi bila ona sa Belgijom, Albanijom i Slovenijom. Postoji naravno opacija i da upadne u tkz. grupu smrti. Najgori scenario bi bila grupa recimo sa Francuskom, Danskom, Hrvatskom ili Nizozemskom. 

Ništa u boljem položaju nije ni Hrvatska, koja će svakako željeti da iz posljednjeg šešira izbjegne Italiju ili Srbiju. Žrijeb za grupnu fazu biće održan 2. decembra u Hamburgu.

Jakosni šeširi

Prvi: Njemačka, Portugalija, Francuska, Španija, Belgija, Engleska. Drugi: Mađarska, Danska, Albanija, Austrija, Turska, Rumunija.  Treći: Škotska, Slovenija, Slovačka, Češka Republika, Nizozemska, Hrvatska. Četvrti: Srbija, Italija, Švajcarska, pobjednici baraža Lige nacija.