Oko 30.000 zaposlenih u javnom sektoru, među kojima je i policija, protestovaće 29. septembra u Banjaluci zbog nezadovoljstva radom Vlade RS.

Ovo je danas odlučeno na Saboru predstavika pet sindikata iz javnog sektora, a odluku je saopštio Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

Ovi sindikalci smatraju da ih je poslodavac, odnosno Vlada Republike Srpske izigrala.

Tvrde da sporazum potpisan sa republičkom Vladom polovinom prošle godine nije u potpunosti realizovan, odnosno da nije došlo do sprovođenja četvrtog koraka iz tog dokumenta – povećanja plata u drugom kvartalu ove godine.

To su zaposleni u javnoj upravi, policija, ljekari, medicinski tehničari, te Samostalni sindikat u zdravstvu.

Predstavnici pet granskih sindikata prošle godine potpisali su sporazum o povećanju plata sa Vladom Republike Srpske, prema kojem je od juna 2022. plata povećana za deset odsto, a za dodatnih 100 maraka od avgusta iste godine.

Plate svih zaposlenih koje su bile manje od republičkog prosjeka u javnom sektoru povećane su za pet odsto od početka 2023. godine.

Julska prosječna plata u javnoj upravi, policiji, te u djelatnosti zdravstvene zaštite je iznosile 1.581 KM. Njihove prosječne plate su oko 300 KM veće od ukupno prosječnih plata u Srpskoj.

Marić je rekao da će protestno okupljanje biti u Parku “Mladen Stojanović”, 29. septembra, u podne.

Nakon toga će okupljeni odšetati do zgrade Vlade Republike Srpske i Palate predsjednika RS gdje će predati zahtjeve, a protest će biti okončan na Trgu Krajine.

Marić je ocijenio spinovanjem kuluarske priče da su “predstavnici sindikata dobili instrukcije iz stranih ambasada”.