Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sutra će se odazvati pozivu Suda BiH i sa pravnim timom prisustvovati glavnom pretresu, potvrdio je za RTRS advokat predsjednika Srpske Goran Bubić.

Bubić je rekao da se Sud još nije oglasio o jučerašnjem zahtjevu odbrane da sudski postupak protiv predsjednika Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića bude premješten u banjalučki Osnovni sud.

Osim advokata Bubića, glavnom pretresu prisustvovaće i članovi međunarodnog tima za odbranu predsjednika Srpske, među kojima su advokati Goran Petronijević i Anto Nobilo.

Petronijević je u izjavi za Tanjug istakao da će nekoliko kolega iz Centra za obnovu međunarodnog prava takođe biti u sudnici i javnosti objasniti regularnost ovog postupka.

– To što oni Dodiku stavljaju na teret je jedna vrsta tolikog licemerja, to je kao tužiti patrijarha što nas je krstio. Tužiti Dodika zbog toga što je potpisao Ukaz o stupanju na snagu zakona ili izvršenju zakona koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske kao predstavnički organ. On je imao obavezu da potpiše akt donesen u Parlamentu – kaže Petronijević.

Da Dodik nije postupio po odluci NSRS, Petronijević kaže da bi to bilo kršenje Ustava i prijetila bi mu zatvorska kazna do 12 godina. On pojašnjava da iza svega stoje napadi na Republiku Srpsku i njenu imovinu, a sve je uslijedilo nakon neslaganja sa odlukom da određena svojinska prava Srpske pređu i na Federaciju BiH.

Riječ je o pravu na vlasništvo nad šumama, nad prostorima na kojima se nalaze kasarne.

S tim udarom se, podsjeća Petronijević, nisu složili ni NSRS ni Dodik, pa je u parlamentu Republike Srpske donesen Ukaz da se ta odluka o svojinskim pravima ne objavljuje u Službenom glasniku Srpske.

Nakon što je potpisao Ukaz i njegovog objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske, predsjednik Republike Srpske i v.d. direktor Službenog glasnika su okarakterisani kao simbol otpora u otimanju te imovine, i stupanju BiH u NATO.

– Predsjednika Republike Srpske sada treba ukloniti sa političke scene jer iza osude, koju oni namjeravaju da donesu, stoji i zabrana političkog djelovanja. To je borba ne za Milorada Dodika, nego za Republici Srpsku – jasan je Petronijević.

Budući da je, kako ističe, Kristijan Šmit sebe proglasio visokim predstavnikom u BiH, on nema mogućnost da donosi zakone već samo da predlaže, da lobira, da vrši pritisak da se određeni zakon donese.

– Dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon, taj zakon nije donesen – kaže Petronijević.

Šmit je, ističe, sebe samoproglasio vrhovnim vladarom, objedinio je sve tri vlasti izvršnu, zakonodavnu i sudsku, i donosi zakon, izvršava zakon, presuđuje.

– To je jedno flagrantno kršenje međunarodnog prava i osnovnih pravnih pravila koja postoje u svijetu, i instituta prava – ističe Petronijević.

Na osnovu tih Šmitovih zakona, protiv Dodika kao predsjednika Republike Srpske i v.d direktora Službenog glasnika se, precizira Petronijević, vodi montirani politički postupak, koji nema veze sa krivičnim pravom nego sa politikom poništavanja Republike Srpske i pravljena unitarne države Bosne.

– To je jedna strategija koja dovodi do flagrantnog kršenja međunarodnog prava i izvora prava na kojima je BiH, kao samostalna međunarodno priznata, a to su Dejtonski sporazum i Ustav – naveo je.

Petronijević je podsjetio da Kristijan Šmit nije po proceduri izabran za visokog predstavnika, što su potvrdile dvije stalne članice Savjeta bezbjednosti, Rusija i Kina, koje su izričete da on nije visoki predstavnik BiH.

– Savjet bezbjednosti nije zasjedao na tu temu, nema jedinstven stav i nikada nije donesena rezolucija da se Šmit postavi za visokog predstavnika. On je, prenebregavajući tu činjenicu, došao, predstavio se kao visoki predstavnik, njega u tome podržava jedan dio Zapada, SAD, Velika Britanija i Njemačka, i oni ga predstavljaju kao visokog predstavnika. On iz toga crpi svoja ovlašćenja koja ne bi imao – naveo je Petronijević.