Generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Boran Bosančić rekao je da je predstojeći Svesrpski sabor jedinstva prilika da se Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa Srpske i Srbije na neki način obnovi dodatnim sporazumima, što su već najavili predsjednici Milorad Dodik i Aleksandar Vučić.

Kako je rekao, Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Srbije, potpisan prije 23 godine, fotmalni je sporazum koji je objedinio i napismeno postavio bratsku vezu između Srpske i Srbije.

-Rukovodstvo Narodne skupštine Republike Srpske pozvano je da učestvuje na Saboru. Predsjednik parlamenta Srpske Nenad Stevandić na tom skupu će predvoditi jednu od delegacija i imati više važnih susreta, među kojima je susret sa predsjednikom Skupštine Srbije Anom Brnabić – pojasnio je Bosančić.

Istakao je da je Narodna skupština Republike Srpske 7. juna 2001. godine usvojila Zakon o potvrđivanju Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih veza između SR Jugoslavije i Republike Srpske.

Ovaj sporazum, koji proizilazi iz Dejtonskog ugovora, potpisan je radi razvijanja saradnje između Srpske i Srbije u oblastima privrede i korištenja privrednih resursa, planiranja, privatizacije i denacionalizacije, kao i nauke i tehnologije, te obrazovanja