Demokratski savez – Demos je trenutno protiv bilo kakvih pregovora o kupoprodaji nekretnina sa prepostavljenim vlasnikom nekretnina u centru Banja Luke sa privrednim društvom „Autoprevoz“ a.d. Banja Luka.

Predsjednik GO DEMOS Banjaluka Boran Bosančić kaže ovaj stav zasnivaju na činjenici postojanja više predmeta koje se vode pred RUGIPP PJ Banja Luka, kao i Okružnim privrednim sudom u Banjoj Luci i čiji ishod ne možemo predvidjeti.

-Svakom čovjeku je jasno da muzej, ulica i spomennk ne mogu biti predmet privatizacije, na šta jasno ukazuje član 8. Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima. Prijedlog Autoprevoza da Gradu pokloni lokaciju na kojoj se nalazi Muzej savremene umjetnosti ili lokacija spomenika Dvanaest beba je vješta igra jer su oni svjesni da to nije no moglo biti predmet privatizacije – pojasnio je Bosančić.
Smatra da eventualni ulazak u posjed stare autobuske stanice ne znači da postoji šteta po Grad Banja Luku izuzev nemogućnosti naplate parkinga na toj lokaciji.

-Mnogo bi bila veća šteta pokloniti 12 miliona КM ili manje nekome kome ste prije pet mjeseci govorili da je nevlasnik, ukoliko imate šanse da uspijete u sudskim sporovima i vratite imovinu Gradu Banja Luci i Republici Srpskoj. Smatramo da je nemoguće ulaziti u bilo kakve pregovore bez jasnog stanja svih trenutnih predmeta koje vodi zastupnik po zakonu Grada Banja Luka, jasnog uvida u broj predmeta, ono što se želi njima postići, kao i fazu u kojoj se nalaze. Niko ni na koji način ne smije preskakati institucije Republike Srpske- istakao je Bosančić.

Demos ima jasan prijedlog da se što hitnije u proceduru uputi prijedlog za izmjenu regulacionog plana, te da na lokaciji stare autobuske stanice definiše izgradnja nekog od sadržaja društvene namjene, kao i da se što hitnije zakaže vanredna Sjednica Skupštine Grada Banja Luka na kojoj će se raspravljati o ovoj temi.

U izradi je regulacioni plan lokacije i firma „Routing“ treba da na pomenutoj lokaciji sagleda naš prijedlog koji će doći kao primjedba na javnoj raspravi. Ne prihvatljivo je daa na Staroj autobuskoj stanici budu zgrade, kako je po starom regulacionom planu – pourčio je Bosančić.
Dodao je da ova tema svakako zaslužuje posebnu sjednicu Skupštine Grada Banja Luka na kojoj bi zastupnik po zakonu izložio stanje predmeta.

Tražimo od Gradonačelnika da istu sazove u što kraćem roku. Nadamo se da će gradonačelnik Stanivuković naći najbolje rješenje štiteći interese grada i građana jer je loklacija Stare autobuske stanice najbitnija lokacija u gradu – poručio je Bosančić.