Republika Srpska je svetinja koja je slobodarskom idejom stvorena i životima odbranjena, a već 32 godine ostaje i opstaje čuvana ponosom i snagom svog naroda, poručio je predsjednik PDP-a Branislav Borenović, čestitajući Dan Republike – 9. januar.

-Republika Srpska je svetinja, skupo plaćena, a zadatak svih nas mora da bude, ne samo da je čuvamo, nego da je razvijamo i osnažujemo – naveo je Borenović.

Borenović je istakao da je Republika Srpska neupitna i vječna, saopšteno je iz PDP-a.

-Ponosno i ljubomorno čuvamo otadžbinu, u kojoj ima i biće mjesta za sve njene ljude, bez obzira na to kako se zovu, kojem narodu ili vjeri pripadaju. Osnovne ideje vodilje Srpske moraju biti stabilnost, mir, sloboda i razvoj, što možemo postići ekonomskim napretkom, osnaživanjem institucija, punom vladavinom prava i pravdom za svakog našeg čovjeka – naveo je Borenović.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH. Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.