Održali smo sjednicu Predsjedništva PDP na kojoj smo razgovarali o pripremama za lokalne izbore, kao i aktuelnoj političkoj situaciji. PDP će imati formirane odborničke liste u najvećem broju opština, te kandidate za gradonačelnike i načelnike u nekoliko lokalnih zajednica.

Rekao je ovo predsjednik PDP Branislav Borenović na konferenciji za medije nakon sjednice Predsjedništva PDP održane u Istočnoj Ilidži.

– Prije svega, imaćemo kandidata za gradonačelnika Banjaluke, kandidate za načelnike Kotor Varoši i Novog Grada, te postoje ozbiljne namjere da PDP izađe sa kandidatima za načelnike u Jezeru, Kalinoviku i Višegradu – rekao je Borenović.

Ističe da će PDP izaći na izbore po Izbornom zakonu BiH i da sve pripreme teku u skladu sa rokovima Centralne izborne komisije.

– Izlazimo po Izbornom zakonu čije su izmjene nametnute, kao što će, na kraju krajeva, i druge stranke. Za to punu odgovornost nosi aktuelna vlast, prije svega SNSD, budući da su imali više nego dovoljno vremena da usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona u Parlamentu BiH, što nisu učinili i što su blokirali. Vidimo da će biti nekih pomaka što se tiče izbornog procesa, veće transparentnosti i zakonitosti, ali nažalost, moraćemo sačekati najvažnije izmjene, a to su skeniranje glasačkih listića i biometrijsko očitavanje otiska prsta – rekao je Borenović.

Što se tiče opšte političke situacije, kaže Borenović, jasno je da je veliki problem diplomatsko-konzularna mreža BiH, koja je u potpunom rasulu.

– U rasulu i potpuno prepuštena bošnjačkom političkom faktoru. Danas im spoljnu politiku prepušta Cvijanovićeva, isto kao što je u prošlom mandatu radio Dodik. Pa imamo situacije da ambasadori koje su oni imenovali ne djeluju prema usaglašenim stavovima, nego povlače jednostrane poteze, poput prijedloga rezolucije o Srebrenici Ujedinjenim nacijama. Rasulo koje nanosi nemjerljivu štetu Republici Srpskoj, ali i BiH – kaže Borenović.

Dotakao se i skandala vezano za optužnicu protiv počasnog konzula BiH u Panami za pranje novca od prodaje kokaina, a koji je imenovan na prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

– Doveli su nas u situaciju da Republiku Srpsku predstavlja turski građanin, član narko kartela. Cvijanovićeva mora odgovoriti na pitanja kako je uopšte došlo do tog imenovanja, ko je konekcija, na čiji prijedlog je imenovan. Kakvu politiku vode, da je onaj Eskobar živ, vjerovatno bi ga imenovali za počasnog konzula u Kolumbiji – poručio je Borenović.

Borenović kaže da, koliko se vidi, evropski put je zaustavljen, Srpska izolovana, EU fondovi i grant sredstva su praktično blokirana.

– Vladajući režim nas je doveo u sukob sa skoro cijelom zapadnom civilizacijom, posebno sa onima sa kojima imamo ozbiljnu ekonomsku saradnju – rekao je Borenović.