Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, kazao je za N1 da se neće ostvariti prijetnje SNSD-a kako će ova stranka, ali i”srpski predstavnici”, napustiti institucije Bosne i Hercegovine ako se “nastave provokacije” Kristijana Šmita.

Upitan da li smatra da je napad na Dodika i napad na Republiku Srpsku, Borenović je odgovorio:

“Ovo je jedna vrlo kontroverzna politička igra od koje ne očekujem ništa. To će nas uvesti u neku vrstu tenzija gdje će svako imati svoj navijački poriv. Ovo je političko-pravosudni igrokaz. Dodik će vjerovatno pokušati dokazati sa svojim advokatima da li tu postoji krivica ili ne. U svakom slučaju će unijeti neku vrstu tenzije. Iskreno, ovo je po meni sve bez veze”, kazao je Borenović.

Naveo je da se ne raduje potvrđivanju optužnice protiv Dodika.

Borenović je za N1 komentarisao i sutrašnji sastanak srpskih predstavnika u Sarajevu, koji je zakazao Staša Košarac, zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH, najavljujući da će razgovarati o povlačenju iz institucija BiH ako Kristijan Šmit nastavi sa provokacijama.

“Nikad SNSD neće napustiti institucije Bosne i Hercegovine. Nikad neće napustiti trošenje rekordnog budžeta. To je sve isprazna priča od koje nema ništa”, kazao je Borenović.