Davanje podsticaja roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće, svakako jeste korisna mjera, ali ona ipak nije riješila probleme sa kojima se susreću mladi roditelji u Banjaluci, smatra predsjednik Gradskog odbora DEMOS-a Boran Bosančić.

On kaže da podržava odluku gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da roditelji čija djeca idu u privatne vrtiće dobijaju mjesečno po 60 КM, ali predlaže neke od koraka sa kojima bi ova mjera bila još efikasnija.

Jedan od njih je svakako otvaranje većeg broja gradskih vrtića.

-Zalažem se za stvaranje povoljnog okruženja koje bi dovelo do mogućnosti otvaranja novih gradskih vrtića. Privatni vrtići su danas u Banjaluci veoma kvalitetni i dobro rade, međutim dosta su skuplji i zbog toga roditelji žele da djecu upišu u državne vrtiće. Dovoljno je da se pogleda broj djece koja se nalaze na listi za čekanje na mjesto u vrtiću, da znamo šta je tim roditeljima prioritet. Na zadnjem konkursu ostalo je neupisanih 1.200 mališana koji su imali potrebu za gradskim vrtićima – pojasnio je Bosančić.

Dodaje da se mora obratiti pažnja na ekonomske izazove sa kojim se roditelji suočavaju prilikom biranja vrtića. Zbog toga Bosančić predlaže da se izradi socijalna karta, na osnovu koje će se određivati koliku pomoć mogu dobiti roditelji.

-Nije u redu da isti podsticaj dobijaju roditelji koji ukupno zarade ispod 2.000 maraka mjesečno i oni čija su primanja iznad 5.000 КM. Socijalna karta bi se zasnivala na preciznoj analizi finansijske situacije svake porodice i omogućiće gradskim organima da pruže odgovarajuće podsticaje roditeljima čija djeca pohađaju privatni vrtić – kaže Bosančić.

Кao treću tačku navodi da se mora naći način da se zabrani privatnim vrtićima da „divljaju“ sa cijenama.

-Moramo osigurati da roditelji koji dobijaju podsticaje od grada ne budu suočeni sa poskupljenjem privatnih vrtića, mora se uspostaviti sistem kontrole cijena. Taj bi sistem ograničio privatne vrtiće da ne podižu cijene za roditelje koji koriste gradsku pomoć. Ovakav pristup će obezbijediti da podsticaji od grada zaista koriste svrsi i da ne budu izjednačeni sa eventualnim rastom cijena u privatnim vrtićima, kao što smo do sada imali slučajeve. Ukoliko riješimo ove tri tačke, to će osigurati da svi roditelji imaju bolji pristup kvalitetnim vrtićima, bez obzira na svoje ekonomske mogućnosti – poručio je Bosančić.