Fudbaleri Borca u srijedu od 21 čas počinju evropski put. U Banjaluku dolazi albanska Egnatija, a trener crveno-plavih Mladen Žižović i kapiten Srđan Grahovac vjeruju da velikan iz Platonove može da napravi istorijski iskorak.

Uokviru prvog kola kvailifikacija za Ligu šampiona na Gradski stadion dolazi šampion Albanije.

Bio je ovo turbulentan period za Banjalučane s obzirom da je u Platonovu došao veliki broj novih igrača. Borac je odigrao četiri pripremne utakmice i upisao dvije pobjede i dva remija.

– Rezultati pokazuju da dobro treniramo i radimo. Zarotirali smo igrački kadar, svakom treneru je neophodno vrijeme, ali ga mi sada nemamo. Imali smo vremena da se upoznamo sa protivnikom i odradili smo analizu. Egnatija ima kvalitet, ali i mane koje ćemo pokušati da iskoristimo i steknemo povoljan rezultat pred revanš u Elbasanu – rekao je Žižović.

Strateg crveno-plavih ističe da su već gledali Egnatiju i da znaju o kakvom protivniku je riječ.

– Koristili su 2 različite formacije, aktivni bočni igrači koji su ofanzivni, ali to nam otvara mogućnost za kontre. Gledali smo njihove 2 utakmice. Imamo određeni plan koji čemo pokušati da sprovedemo na djelo. Otišla su im 2 bitna igrača, ali du i došla neka pojačanja tako da ne vjerujem da će mijenjati sistem – dodaje Žižović.

Imao je priliku da kao igrač jednu sezonu nosi dres albanske Tirane. Ističe da se u posljednje vrijeme mnogo ulaže u albanski fudbal i da to pokazuje infrastruktura koju imaju.

– Tirana je najpopularniji klub u Albaniji, Egnatija je u posljednje vrijeme zauzela primat. Albanci su mnogo uložili u fudbal u posljednje vrijeme i mi još nismo došli na taj nivo. U Tirani se igralo i finale Lige konferencija. Mislim da je kvalitet fudbala podjednak i mislim da imaju više stranaca. Dosta su vezani za italijanski način života i okrenuti du prema njihovom fudbalu. Što se tiče jezika naučio sam neke riječi koje nisu za medije – uz smijeh dodaje Mladen Žižović.

Nakon što je naslijedio Vinka Marinovića na klupi crveno-plavih imao je pune ruke posla da sklopi ekipu Žižović, a ističe da će pod njegovom palicom Borac igrati napadački fudbal.

– Ostavićemo posljednji atom snage. Zadržaćemo ono što je dobro bilo prošle sezone. Hoćemo da imamo posjed i da napadomo svih 90 minuta i da probamo kroz izgrađene napade da dođemo do njihovog gola. Nisam pristalica defanzivnog fudbala i mislim da ćemo sutra imati dovoljno prostora i da ukoliko budemo znali da iskoristimo te šanse uspjeti da dođemo do gola. Teško nas je analizirati i možda nas ne poznaju jer smo imali dosta promjena. Nadam se da će nam publika dati dodatni adrenalin i ako sve bude tako imamo veliku šansu da u revanšu – poručio je trener Borca.

Kako kaže ima jednu dilemu za startnih 11 sutra, ali zna kako bi ekipa trebalo da izgleda na terenu.

– Imam jednu dilemu što de tiče početnih 11. Ipak mislim da nije toliko bitno i da će svi igrači koji budu na terenu dati svoj maksimum. Igrači su već upoznati kako bismo trebali da izgledamo – istakao je Žižović.

Kapiten crveno-plavih Srđan Grahovac zna da Borac ima veliku šansu i da bi u slučaju prolaza dalje ovo bio veliki korak ka plasmanu u neko od evropskih takmičenja.

– Pripreme gotove. Nismo imali povreda što je najbitnije. Doveli smo dosta igrača kojima smo pokazali šta je Borac i šta se od njih očekuje. Došao je novi šef. Upoznali smo se sa njegovim zahtjevima i znamo šta trener od nas očekuje. Dolazi najbitnije ono za šta smo svi radili godinu dana. Ovo je istorijska utakmica, ako prodjemo prvo pretkolo onda nam se otvaraju nove velike mogućnosti – rekao je Grahovac.

Kapiten dodaje da bi iskustvo moglo dube prevaga na strani crveno-plavih u ovom dvomeču.

– Dosta će donijeti što imamo iskustva. Prije svega u stavu. Sve naše ekipe ulaze sa respektom. Kad je prošlo sa Makabijem pričali smo kako smo ih možda imali. Iskustvo može mnogo da nam donese. Ovdje se očekuju samo pobjede i trofeji. To očekujemo mi u klubu, ali i naši navijači. Pozivam ih ponovo da dodju. Mislim da će stadion biti ispunjen do posljednjeg mjesta. To nama pomaže i daje nam dodatnu energiju – zaključio je Grahovac.

Utakmica će početi od 21 čas, a kapije Gradskog stadiona biće otvorene od 19 časova.