Suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i  ostalim optuženima u predmetu “Korona ugovori”, jutros je  odgođeno zbog bolesti optuženog Sanija Crčjića i Slavka Bojića koji je otišao na liječenje u Njemačku.

Crljić je sudu dostavio dokumentaciju u kojoj je  navedeno da je nesposoban za rad i da ima problema sa kičmom.

Sa druge strane, Bojić sud nije obavjestio o bolesti i spriječenosti da prati suđenje, niti je dostavio medicinski dokumentaciju da je otišao na liječenje.

Tužilac Sanja Tadić Stojisavljević negodovala je današnju situaciju u sudu, jer je Bojić otišao bez obavještenja.

– Ovo je neozbiljno i predložiću mjere zabrane napuštanja BiH bez dozvole suda. Težak je predmet i ne želim da dođemo u situaciju da ponovo saslušavao više od 60 svjedoka – rekla je Tadić-Stojisavljević.

Bojićev advoka Dragan Tolimir rekao je da mi nije poznato zašto njegov klijent nije dostavio dokumentaciju.

– Ne možemo da komentarišemo nečije ljekarske nalaze,nismo doktori. Čovjek je otišao na liječenje i neće ga biti ni u petak- rekao je Tolimir.

Osim Bojića i Crljića na sud nisu došli ni svjedoci Tužilaštva koji su obavjestili sud da neće doći.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović odgodio je suđenje za 1. jul.

On je zatražio da Bojićeva odbrana dostavi medicinsku dokumentaciju i  da tužilaštvo pripremi koje će dokaze izvoditi.

Osim Zeljkovića,  Bojića i Crljića optužnicom su obuhvaćeni Saša Marković,  i Dragan Dubravac.

Prema navodima optužnice, koja broji pet tačaka,  Zeljkovića terete da je kršio procedure javnih nabavki, te proveo pregovarački postupak bez objave obavještenja za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača po cijenama višestruko većim od nabavnih. 

Tako su, kako je, između ostalog navedeno u optužnici, maske Institutu isporučivane po cijeni višoj za 1.553,49 odsto u odnosu na nabavnu, a medicinska zaštitna odijela  po cijeni višoj za 351,38 odsto. 

Termalne kamere su Institutu naplaćivanje po cijeni višoj za 198,30 odsto u odnosu na nabavne. 

Na taj način za sebe i druga osumnjičena lica pribavio je imovinsku korist na štetu budžeta Republike Srpske u iznosu od preko milion i 300 hiljada konvertibilnih maraka.

Bojića terete  za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Crljića za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Markovića za davanje mita, a Dubravca zbog  produženog  krivičnog djela zloupotreba u postupku javne nabavke.