Osnovni sud u Srebrenici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg načelnika opštine Bratunac Srđana Rankića zbog zloupotrebe službenog položaja, saopšteno je iz Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina.

Osim Rankića, za isto krivično djelo optuženi su vršilac dužnosti Јavne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Ivan Tomić i Јakša Tomić, dok je vlasnik firme Vin kolor Vojislav Vuksić optužen za falsifikovanje isprave.

Prema optužnici, koju je podiglo Okružno javno tužilaštvo Bijeljina, krivična djela su počinjena tokom adaptacije Osnovne škole “Vuk Karadžić” i proširenja kapaciteta vrtića “Radost” u Bratuncu, čime je pribavljena korist firmi “Vin kolor” od 82.000 KM, piše RTRS.

Rankić se tereti da je od početka jula do 31. decembra 2021. godine, svjestan svojih nadležnosti i činjenice da kao načelnik opštine nema ovlaštenje za ugovaranje obaveza u ime Јavne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje “Radost”, usmeno sa Vuksićem dogovorio izvođenje radova na adaptaciji dijela prostora OŠ “Vuk Karadžić” i proširenju kapaciteta vrtića “Radost” za iznos od oko 80.000 KM.

U optužnici se navodi da je Rankić to učinio iako je bio svjestan da nema saglasnost Školskog odbora za ustupanje prostorija, da nema sredstava za tu namjenu, te da nije proveden postupak javnih nabavki čime je unaprijed favorizovao firmu “Vin kolor”, u namjeri da vlasniku Vuksiću pribavi imovinsku korist.

Usmeno dogovoreni radovi izvedeni su do kraja avgusta 2021. godine, a njihova vrijednost je bila 82.829 KM, a 31. avgusta 2021. godine donesena je odluka o proširenju vrtića “Radost” i početkom septembra je objekat stavljen u upotrebu.

– Svjestan činjenice da su radovi izvedeni bez bilo kakve dokumentacije, optuženi je 21. oktobra, u ime opštine Bratunac, sa direktorom škole naknadno potpisao ugovor o ustupanju prostorija škole na privremeno korištenje za potrebe vrtića “Radost”, da bi tek 31. decembra 2021. godine rebalansom budžeta Skupština opštine Bratunac odobrila iznos od 82.000 KM – navodi se u optužnici.

Isti dan, kako se dodaje, firma Vin kolor je fakturisala izvedene radove Јavnoj ustanovi “Radost” u iznosu od 81.829 KM, a što je plaćeno u februaru 2020. godine, dok je 21. januara 2022. godine imenovana komisija za prijem radova.

Kako bi opravdao nezakonito postupanje načelnika opštine, drugooptuženi Ivan Tomić je kao vršilac dužnosti direktora Јavne ustanove “Radost” fiktivno imenovao Јakšu Tomića za navodni nadzorni organ nad izvođenjem radova, da bi nakon toga prihvatio fakture firme Vin kolor i odobrio plaćanje, iako su radovi odavno bili završeni.

Trećeoptuženi Јakša Tomić optužen je da kao odgovorno lice, odnosno nadzorni organ, propustio da sprovede niz postupaka.

– Iako je bio svjestan činjenice da su građevinski radovi, za koje je imenovan kao nadzorni organ, već izvedeni i završeni, a u namjeri da opravda nezakonito postupanje Rankića i Ivana Tomića, te kako bi pribavio korist Vuksiću, Јakša Tomić je potpisao građevinski dnevnik u ime investitora, lažno navodeći da je izvođač radova 25. novembra 2021. godine uveden u posao, te da je do 24. decembra 2021. godine izveo sve ugovorene radove – navodi se u optužnici.

Četvrtooptuženi Vojislav Vuksić se tereti da je kao vlasnik firme Vin kolor, bez bilo kakve zakonske procedure, dogovorio i izveo radove nakon čega je napravio lažnu ispravu, odnosno građevinski dnevnik, koji je potpisao i ovjerio te dostavio Opštinskoj upravi kao dokaz izvedenih radova.