Bosna i Hercegovina u prvih deset mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle zabilježila je pad i izvoza i uvoza.

U prvih deset mjeseci 2022. godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno je robe u vrijednosti od 24,1 milijardi KM, dok je u istom periodu ove godine to iznosilo 23,5 milijardi KM što je pad od 2,3 posto.

Kada je riječ o izvozu, situacija je još gora jer je u prvih deset mjeseci ove godine u odnosu na prošlu, izvoz pao za 6,1 posto ili za čak 939,1 milion KM. U prvih deset mjeseci 2022. godine izvoz iz BiH iznosio je 15,4 milijarde KM, dok je u prvih deset mjeseci ove godine izvoz iz BiH iznosio 14,4 milijarde KM.

Još ranije, poslovna zajednica u Bosni i Hercegovine isticala je da do smanjenja izvoza iz BiH dolazi, prije svega zbog situacije u Evropskoj uniji i činjenice da pojedine ekonomije zemalja EU kao što je Njemačka usporavaju te da je za očekivati da će se takva situacija nastaviti i u idućoj godini.

Na pad izvoza iz BiH upozoravaju i poslodavci iz Republike Srpske koji su nedavno istakli da će u slučaju povećanja minimalne plate od 1.050 KM pojedinci izgubiti na konkurentnosti, a direktna posljedica toga biće dalji pad izvoza u zemlje EU i regiona.