KAKO saznajemo, pripadnici BIA otkrili su i razbili još jednu špijunsku mrežu na teritoriji naše zemlje. Uhapšen je D.R. državljanin Srbije zbog sumnje da je počinio krivično delo Špijunaža, a Više javno tužilaštvo u Jagodini mu je, kako saznajemo, predložilo određivanje pritvora.

Sumnja se da je D.R. postao saradnik Državne informativne službe Albanije – ŠIŠ 2022. godine, po čijim nalozima i zadacima je delovao do hapšenja. Posredstvom obaveštajne službe Albanije D.R. je uspostavio kontakte i sa bezbednosnom strukturom koja deluje pod ingerencijom privremenih prištinskih institucija, tzv. „Obaveštajnom agencijom Kosova“. Radeći po nalozima i zadacima pomenutih struktura, D.R. se angažovao na prikupljanju relevantnih političkih, bezbednosnih i ekonomskih podataka u našoj zemlji, koji su bili predmet interesovanja obaveštajne službe Albanije. U realizaciju navedenih aktivnosti, uključio je pojedine svoje bliske veze, koje su po njegovim nalozima, dalje realizovali zadatke dobijene od strane OS Albanije, kreirajući na taj način svojevrsnu obaveštajnu mrežu.

D.R. je u prethodnom periodu, za obaveštajnu službu Albanije, prikupljao podatke o pojedinim pripadnicima bezbednosnih službi Srbije i Srbima sa KiM, a po njihovom nalogu bio je angažovan tokom kriznih situacija na severu KiM, za vreme protesta i barikada. Takođe u više navrata je tajno snimao pokrete srpskih snaga bezbednosti na području opštine Raška, pre svega jedinica Vojske Srbije.

Namera D.R. je bila da prikupi što više video materijala o “metama” i da ga dostavi obaveštajnoj službi Albanije.Sa predstavnicima obaveštajne službe Albanije u više navrata je ostvarivao neposredne kontakte. Sa njima se uglavnom sretao u Makedoniji i Albaniji,, a nekoliko puta i na teritoriji AP KiM u mestima Peć i Žur.