U Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici državne koalicije.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da bi zakon o sudu i zakon o sprečavanju pranja novca trebali biti finalizovani do kraja sedmice, a do kraja ovog mjeseca i upućeni u proceduru kako to predviđa Paralamentarna skupština BiH.

Dodik je rekao da je fokus današnjeg sastanka sa partnerima u vlasti na nivou BiH bio na obezbjeđivanju preduslova za ono što predstoji vezano za EU.

-Da pokušamo da obezbijedimo neko kretanje koje bi trebalo da bude kredibilno, da se pomogne i Evropskoj komisiji u tom pogled – rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

On je rekao da je danas razgovarano i o pitanjima Izbornog zakona i da je dogovoreno da se dalje kreće ka radnoj grupi koja bi trebala da utvrdi određene elemente tog zakona.

-Što se tiče rezolucije o suverenitetu BiH koju smo mi predložili, partneri iz Federacije BiH /FBiH/ nisu bili spremni da to podrže, osim HDZ-a”, pojasnio je Dodik.

On je rekao da o Ustavnom sudu nema nikakvih pomaka.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da su današnjim dogovorom na sastanku partnera u vlasti na nivou BiH u Istočnom Sarajevu snažno otvorena vrata EU.

Čović je na konferenciji za novinare istakao da je na sastanku definisano da se određene stvari moraju raditi brže u Savjetu ministara kako bi Predstavnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH zasijedali u kratkom roku, “da bi dobili šansu prije dolaska predstavnika EU”.

On je naveo da su se partneri saglasili da niko ne smije kočiti bilo koji ekonomski projekat na čitavom prostoru BiH.

Čović je rekao da je definisana i ubrzanija dinamika dogovaranja, kao i datum narednog sastanka partnera u vlasti, koji bi trebao biti održan za petnaestak dana u organizaciji stranaka “trojke”, prenosi Srna.

Sastanku su, osim Čovića, prisustvovali predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, kao i lideri “trojke”, koju čine predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto.

Na sastanku su bili i potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović, kao i predsjednici DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, DNS-a Nenad Nešić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić sa saradnicima.