Osmomjesečna beba iz Bijele kod Brčkog, koju je prije šest dana potivpravno oduzeo njen otac M. M. vraćena je majci.

Kako je saopšteno iz Tužilašta Brčko, nakon višednevnog intenzivnog postupanja organa gonjenja Brčko distrikta BiH i uspješnje saradnje s INTERPOL i nadležnim organima Srbije, osumnjičeni otac djeteta vratio je djevojčicu koju je 7. maja, uz pomoć njegovih roditelja, protivpravno oduzeo od njene majke.

On je dijete vratio nakon što je suočen s posljedicama krivičnog gonjenja zbog nasilja u porodici i oduzimanja djeteta, a istragom su obuhvaćeni i njegovi roditelji.

M.M. se sumnjiči da je 6. maja, u mjestu Bijela, u kući u kojoj živi sa vanbračnom suprugom i njihovim zajedničkim djetetom najprije izvršio nasilje nad suprugom.

Kako se sumnja nakon kraće verbalne rasprave sa suprugom, fizički je napao na način da joj je rukama i nogama zadao više udaraca po glavi i tijelu, usljed čega je zadobila lake povrede. Tom prilikom uputio joj je i pogrdne riječi i prijetnje da je treba ubiti, nakon čega je u dva navrata krenuo da je napadne čakijom, u čemu ga je spriječio njegov otac.

Istragu nasilja u porodici, Tužilaštvo je proširilo i na raniji period tokom kojeg je M.M.  suprugu fizički i psihički zlostavljao, tako što joj je upućivao ozbiljne prijetnje da će ubiti nju i porodicu i da dijete neće nikada dobiti. Ozbiljnost prijetnji osumnjičeni je naročito ispoljio 6. i 7. maja, kada je nakon nasilja nad suprugom, u namjeri da oštećenoj uskrate pravo da bude sa svojim djetetom, bez njenog znanja i odobrenja, u dogovoru sa svojim roditeljima, djevojčicu uzeo iz njene porodične kuće i odvezao na područje susjedne Srbije, navode iz Tužilaštva.

Kako dodaju nakon višednevnog intenzivnog postupanja Tužilaštva i Policije Brčko distrikta BiH, u okviru kojeg je odmah uspostavljena operativna saradnja s INTERPOL i nadležnim organima Republike Srbije, osumnjičeni je s oduzetim djetetom ubrzo lociran na području te zemlje, pišu Nezavisne novine.

Suočen s posljedicama istrage, u okviru koje je po preduzimanju hitnih radnji krivičnog gonjenja, slijedilo raspisivanje međunarodne potjernice, osumnjičeni je djevojčicu, posredstvom njegovih roditelja, vratio njenoj majci. Iako su ovim činom djelimično ublažene posljedice njegovog protivpravnog postupka, Tužilaštvo i policija nastavljaju istragu protiv  M.M. zbog krivičnih djela nasilje u porodici i oduzimanje djeteta. Istragom Tužilaštva i dalje su istovremeno obuhvaćeni i njegovi roditelji, kao saizvršioci krivičnog djela oduzimanja djeteta, navode iz Tužilaštva.