U Banjaluci su, prema statističkim podacima, za četiri mjeseca ove godine evidentirana 33.393 dolaska turista ili četiri odsto više nego u istom periodu lani, te 50.041 noćenje ili za 82 gosta više u odnosu na rekordnu 2023, rečeno je Srni u gradskoj Turističkoj organizaciji.

Viši stručni saradnik za odnose sa javnošću u ovoj organizaciji Branka Branković rekla je da je Banjaluku za četiri mjeseca posjetio 13.021 domaći i 20.372 stranih turista.

– Banjaluku je u aprilu posjetilo ukupno 10.006 gostiju, i to 3.470 domaćih i 6.536 stranih – navela je Brankovićeva.

Ona je istakla da je stalan porast dolazaka i noćenja u Banjaluku, te da Banjaluka raspolaže sa 2.221 krevetom.

– Nadam se da će maj biti obilježen još većim brojem dolazaka i noćenja s obzirom na to da su u tom mjesecu u Banjaluci bile dvije velike manifestacije – `Motofest` i Svjetsko prvenstvo u raftingu. Sve to ide u korist Turističke organizacije grada Banjaluka i nadamo se da će 2024. godina biti još plodonosnija – naglasila je Brankovićeva.

Ona je napomenula da posljednje dvije do tri godine niko u Banjaluku ne dolazi na jedno noćenje, već uvijek tri i više.

Kada je riječ o broju noćenja, ona je ocijenila da je ta brojka barem 2,5 puta veća nego što statistika prikazuje.

Brankovićeva je istakla da Banjaluku u sve većem broju posjećuju turisti iz zemalja koje su povezane avio-linijama sa Banjalukom.

– Primjetan je i veći broj turista iz azijskih zemalja, upravo zbog povezanosti sa beogradskim aerodromom – dodala je Brankovićeva.

Brankovićeva je istakla da je Banjaluka po broju dolazaka i dalje prvi grad u Republici Srpskoj, a četvrta turistička destinacija po broju noćenja, prenosi Bl portal.