Pametni semafor je dio sistema adaptivnog upravljanja. Takav sistem prati i prilagođava semafore trenutnoj situaciji u saobraćaju. Na taj način, smanjuje se gužva i potrošnja goriva.

Za vozače, to znači da će brže doći do porodice i posla, potrošiće manje goriva i samim tim manje zagaditi okolinu.

Kako piše sajt Polovni automobili, ovaj sistem je razvijen u Karnegijevom Univerzitetu u Pitsburgu. Njihova istraživanja su pokazala da se saobraćaj u gradu može ubrzati do 25% i smanjiti vrijeme čekanja na raskrsnicama za čak 40%.

U praksi, ovo znači da vam se neće dešavati da pred raskrsnicu zaustavite vozilo tik pred zeleni signal, ili da čekate na praznoj rasksnici ukoliko nema pješaka i drugih vozila.

Kako pametni semafor zna da dolazim?

Sistem koji ćete sresti na ulicama je zapravo jednostavan, ali da bismo ga koristili i iz njega izvukli maksimum benefita, moramo da znamo sa čim imamo posla. Neposredno pred zaustavnu liniju, u podlogu je ugrađena induktivna petlja. Prepoznaćete je po urezanim linijama na kolovozu.

U tim linijama ugrađeni su provodnici koji stvaraju induktivno polje. Kada se vozilo nađe iznad petlje, dolazi do promjene induktiviteta. Zatim, tu promjenu registruje detektor koji šalje signal pametnom semaforu o prisustvu vozila. Jednostavno rečeno, petlja se zapravo ponaša kao veliki detektor metala.

Na ovaj način, mogu da funkcionišu i parkirališta kako bi vozači imali informaciju o slobodnim mestima, mogu se otvarati kapije i tako dalje. Primjena je zaista široka.

Zanimljivo je da zbog različite mase, svako vozilo ima svoj jedinstveni “potpis” u petlji, pa je moguća i klasifikacija vozila.

A pješaci?

Sistem pametnih semafora obuhvata i pješački saobraćaj. Ukoliko na prilazu raskrsnici (ili pešačkom prelazu) ima više vozila, zeleno svjetlo za ta vozila će trajati duže, a pešački semafor će ostati crven sve dok neko od pešaka ne pritisne taster na stubu semafora.

Tek nakon toga, u narednom ciklusu će se uključiti zeleno za pješake.

Što se vozača tiče, oni treba da znaju još nešto.

Naime, pošto prisustvo njihovog automobila ispred pametnog semafora detektuju pomenute induktivne petlje ugrađene u gornji sloj asfalta, u blizini zaustavne linije, to znači da sistem neće moći da prepozna vozilo sve dok ono ne “nagazi” na petlju.

Ukoliko je vaše vozilo prvo na semaforu, a ne zaustavite se dovoljno blizu – zeleno svjetlo vam se neće uključiti.