Državljanin Gruzije, koji je uhapšen na aerodromu u Sarajevu, bio je jedan od direktnih izvršioca krivičnog djela teška krađa, a prema sumnjama policije i glavni organizator.

Rekao je ovo načelnik Policijske uprave Banjaluka Ðurica Vukelić ističući da tragaju za 10 osoba od čega je sedam pomagača i tri direktna izvršioca, uključujući i uhapšenog.

-Oni su radili kao međunarodna organizovana kriminalna grupa, a uhapšeni je tokom ispitivanja opisao svoju ulogu u svemu, ali i način kako su se pripremali i na kraju izvršili krivično djelo – rekao je Vukelić.


Prema njegovim riječima ukradeno je oko dva miliona, a analizom video-zapisa i informacija došli su do saznanja da su osumnjičeni koristili tri vozila.

-Vozilo “seat” i “audi”, poljskih registarskih oznaka, koristili su po Banjaluci, dok su “pasat”, njemačkih tablica koristili na putu od Banjaluke do Doboja – istakao je on.

Dodao je da su osumnjičenima mete bili vlasnici mjenjačnica, ali i da su imali podjelu posla.


-Pojedini su imali zaduženja da vozila dovezu u grad koji je meta, te su se autobusima vraćali u svoje gradove. Druga grupa je imala zadatak da prati životne navike žrtava, način na koji nose novac, kao i mjesto na kojem stanuju – istakao je načelnik banjalučke policije.

U izvršenju krivičnih djela, kako je rekao Vukelić, nisu koristili oružje, a u Banjaluci su napravili najveću štetu.

-Nakon pljačke otišli su u Doboj odakle su se taksijem uputili prema Istočnom Sarajevu gdje su iznajmili stan i čekali da prođe vrijeme i da steknu uslove da pobjegnu sa teritorije BiH. Pretresom stana nisu pronađeni osumnjičeni kao ni novac – zaključio je on.

Banjalučanka J. Š. napadnuta je i opljačkana u utorak uveče u ulici Relje Kneževića u banjalučkom naselju Lauš, a lopov joj je prišao s leđa dok je bila na kućnom pragu.