Vinko Matić (57) iz Banjaluke priznao je krivicu za ubistvo rođaka Radomira Matića (77), zbog čega mu je sud odredio šest godina zatvora.

Optuženi Matić je zločin počinio 19. aprila 2023. u Donjim Golešima kada je štapom i sjekirom na smrt pretkao rođaka.

Matić je sa banjalučkim Okružnim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice u kome je predviđena pomenuta kazna. 

Sudsko vijeće, na čelu sa sudijom Draganom Uletilovićem, prihvatilo je ovaj sporazum, a presuda će biti izrečena u ponedjeljak 15. jula.

-Optuženi se sporazumom obavezao na plaćanje troškova krivičnog postupka. Takođe, predviđeno je da oštećeni, odnosno rodbina ubijenog, budu upućeni da nadoknadu štete koju će da ostvare u parničnom postupku – istakao je Uletilović.

Tužilac Tanja Mrđa rekla je da je prilikom određivnja visine kazne sporazumom, tužilaštvo cijenilo brojne  olakšavajuće okolnosti.

– Optuženi je priznao krivicu i pokajao se za ono što je uradio, a do sada nje osuđivan. U vidu smo imali i njegovo loše zdravstveno stanje, tačnije psihičke probleme zbog kojih se i liječio – rekla je Mrđa i dodala da je kao otežavajuće u ovom slučaju bilo protivljenje rodbine ubijenog bilo kakvom sporazumnom priznanju, ali smatra da će se dogovorenom kaznom postići svrha kažnjavanja.

Matićev advokat Boban Savić istakao je da je njegov klijent odmah po izvršenju krivičnog djela  priznao ono što je uradio i da to nikada nije osporavao.

– Pozvao je policiju i rekao šta je uradio, a  takođe je prilikom prvog ispitivanja priznao ono što mu se stavlja na terete. Nikada nije bježao od odgovornosti – rekao je advokat Savić.

Optuženi Matić reakao je da mu je žao svega što se desilo i da se ne osjeća krivim, ali da tako mora da bude.

Sudija Uletilović ga je upitao da li se smatra krivim ili ne, jer je već priznao krivicu i da se postupak uvijek može vratiti na suđenje. 

Optuženi je tada ponovio da priznaje krivicu.

Prema optužnici, Vinko je nakon kraće svađe, Radomira napao i udario štapom, koji je oteo od njega, a zatim ga udario i sjekirom koju je nosio da ogradi parcelu. 

U optužnici stoji da je Vinko Radomira prvo štapom udario u predjelu trupa i gornjih i donjih ekstremiteta, a potom ga je “ušicom” kao i oštricom sjekire udario u predjelu trupa i gornjih i donjih ekstremiteta, šaka i podlaktica. 

Vinko je nakon toga pozvao policiju i rekao šta je uradio, a  Radomir je preminuo od povreda na lice mjesta.

Prema pričama mještana Goleša, Vinko se u selo vratio na očevinu i često je dolazio u sukobe sa komšijama, a navodno je imao i psihičkih problema, te je bio sklon i alkoholu. 

Oni su ispričali da je ubijeni Radomir bio njegov rođak sa očeve strane i da su njih dvojica i ranije imali sukobe oko imovine.