Sajam inovatora i investitora, koji je prvi put organizovan u našem gradu, okupio je u Domu omladine preko 60 inovatora, ali i 70 investitora.

Naime, ovaj jednodnevni sajam prilika je da inovatori svoje ideje, proizvode ili usluge predstave široj publici i medijima, što može doprinijeti većoj vidljivosti i promociji njihovih projekata, ali i da se povežu sa potencijalnim partnerima, klijentima i distributerima za svoje proizvode ili usluge.

Otvaranju sajma prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da je suština ovog sajma da probudimo kreativnost i inovativnost i tome damo apsolutnu afirmaciju.

– Važno je uvijek vjerovati u sopstvene ideje, jer dobre ideje će prije ili kasnije naći svoj put. Kroz ovaj sajam želimo da izgradimo jedan funkcionalan sistem u kojem ćemo uvezati inovatore, investitore, ali i sve relevantne institucije kako bi dobre ideje što brže našle put do realizacije – istakao je gradonačelnik, te dodao da je zadatak istitucija da kroz zakonske i podzakonske akte olakšaju taj put.

Gradonačelnik je pozdravio ideju da se pokrene jedan ovakav sajam, koji svima nama pruža priliku da vidimo neke inovacije koje imaju veliki potencijal da olakšaju i unaprijede kvalitet života.

-Inovacije zapravo kod čovjeka probude neke nove potrebe. Iako nam se često čini da više nije moguće smisliti nešto novo, inovatori nas sa svojim idejama vrlo brzo razuvjere. Pozivam sve mlade ljude i inovatore da nastave dalje sa razvojom svojih ideja , jer je Grad Banja Luka a vjerujem i sve druge institucije spreman da pruži podršku tim idejama – zaključio je on.

Direktor Gradske razvojne agencije Neven Stanić istakao je da se ovakva vrsta sajma prvi put organizuje u Banjoj Luci, a možda i šire.

-Raduje me što su inovatori dobili priliku da prezentuju svoj rad i svoje ideje, ali i da na ovaj način se povežu sa potencijalnim investitorima kako bi svoje ideje komercijalizovali – istakao je direktor Gradske razvojne agencije, izrazivši nadu da će spoj inovatora i investitora biti plodonosan.

Kako je rekao, za učešće na ovom sajmu interesovanje je pokazao veliki broj investitora.

– Pozvali smo i preko sedamdeset investitora i odziv je dobar. Raduje me što imamo dosta zainteresovanih investitora, ali podržale su nas i sve relevantne institucije koje smo pozvali. Nadam se da će ovaj sajam postati i tradicija – rekao je Stanić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da je ovaj sajam važan za Banju Luku, kao drugu srpsku prestonicu.

Ovaj događaj čini Banju Luku velikim poslovnim inkubatorom za inovatore i njihove ideje, ali za ivestitore. Zapravo on doprinosi poboljšanju imidža Banje Luke, kao mjesta u kojem se susreću inovatori i investitori, stvarajući jednu novu energiju – kazao je Stevandić.

Inače, Sajam inovatora i investitora organizovala je Gradska razvojna agencija u saradnji sa Udruženjem inovatora Banja Luka, a Grad Banja Luka podržao je ovaj događaj.