Reputacija SAD biće “ekstremno narušena” ukoliko vlasti ne budu u mogućnosti da plate račune, izjavio je američki predsjednik Džozef Bajden.

On je novinarima rekao da neplaćanje državnog duga “jednostavno nije opcija”.

Bajden je istakao da su razgovori o dugu bili “produktivni” i da su se sve strane saglasile da se pronađe “put naprijed kako bi se osiguralo da Amerika ne plati istorijsko veliki dug”.

– Naša ekonomija pala bi u veliku recesiju. To bi uništilo penzione račune i povećalo troškove zaduživanja, naglasio je Bajden.

Prema njegovim riječima, u tom slučaju bi gotovo osam miliona Amerikanaca ostalo bez posla, a međunarodna reputacija SAD bila bi narušena do ekstremnog nivoa, prenijela je “Raša tudej”.

Bajden je nazvao dug SAD najvažnijom pojedinačnom tačkom dnevnog reda, naglasivši da Amerika nije “mrtvačka nacija” i da je dužnost američkog Kongresa da podigne gornju granicu duga kako bi se izbjeglo neizvršenje obaveza.

On je naveo da ima volju da razgovara o budžetu, ali je naglasio da to neće učiniti “pod prijetnjom od neplaćanja”.

Komentari Bajdena objavljeni su u vrijeme oštre debate dvije velike stranke u Americi oko državnog duga. Republikanska stranka pozvala je na velike rezove kada se radi o federalnom trošenju prije nego što se saglasi u vezi sa podizanjem gornje granice duga.