U sklopu dvodnevne posjete Republici Srpskoj predstavnici austrijske kompanije „MOSER ARCHITECTS“, kojima su u planu ulaganja u Republiku Srpsku, posjetili su juče Investiciono-razvojnu banku Republike Srpske (IRBRS).

Predstavnici „MOSER ARCHITECTS“, na čelu sa generalnim direktorom Marijusom Mozerom, informisali su v.d. direktora IRBRS Dražena Vrhovca da je kompanija donijela odluku o značajnom ulaganju u Republiku Srpsku. Detalji prve faze ulaganja biće poznati do kraja avgusta.

Posjeta Republici Srpskoj ove internacionalne kompanije iz Beča, koja se bavi arhitekturom i planiranjem, rezultat je naše intenzivne promocije potencijala za ulaganje u Republiku Srpsku, u okviru koje je delegacija IRBRS razgovarala sa privrednicima više zemalja. Razgovori IRBRS i ove bečke kompanije traju već nekoliko mjeseci. Kompanija, u kojoj oko 100 zaposlenih radi pod krovnim brendom MOSER ARCHITECTS, specijalizovana je za oblast zdravstvene zaštite/bolnice, izgradnju hotela i visokokvalitetnih stambenih zgrada.

Sastanku u IRBRS prisustvovao je i Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Beču.

Predstavnici ove kompanije razgovarali su juče i sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, kao i sa ministrom trgovine i turizma Republike Srpske Denisom Šulićem.

Ova kompanija potvrdila je učešće i na našem prvom INVEST FORUMU koji Investiciono-razvojna banka Republike Srpske organizuje u saradnji sa Vladom Republike Srpske. Forum će biti održan 19. septembra u Kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci.

Privrednici će se na Forumu upoznati sa mogućnostima investiranja u konkretne projekte u raznim sektorima privrede (energetika, poljoprivreda, industrija, turizam, infrastruktura…) i dobiti najtačnije informacije o ljudskim resursima i prirodnim potencijalima, kao i o subvencijama i podsticajima za ulaganje u Republiku Srpsku.

Forum je šansa za poslovno povezivanje privrednika iz Srpske i stranih privrednika, te njihovog dogovora o zajedničkom nastupu i učešću na tržištu Republike Srpske i međunarodnim tržištima. U planu je da na Forumu privrednicima bude predstavljen stimulativni privredni ambijent Republike Srpske, te da se predstave kompanije i imovina za koju su zainteresovani strani ulagači. Takođe, lokalne zajednice predstaviće svoje poslovne zone, sa konkretnim ponudama za braunfild i grinfild investicije.

Forum, sa ovogodišnjim nazivom „Iskoristi priliku – investiraj u Srpsku“, dio je brenda investicione konferencije “INVEST SRPSKA”, ali se održava odvojeno od konferencije, sa isključivim akcentom na privrednike.

Očekuje se učešće privrednika iz Srbije, Austrije, Italije, Ruske Federacije, Kine, Norveške, Grčke, Njemačke, Belgije…