Oni samostalno dišu, potpuno su svjesni i razgovarali smo sa njima. Pacijenta koji je imao prostrelnu ranu u donjem dijelu leđa smo uspeli da otpustimo kući, rekao je direktor KCS.

Situacija sa ranjenim pacijentima u terorističkom napadu ubistvu kod Mladenovca mnogo je bolja nego juče, izjavio je direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Milika Ašanin, i dodao da je od devet pacijenata, njih četvoro skinuto sa respiratora.

-Oni samostalno dišu, estubirani su, potpuno su svjesni i razgovarali smo sa njima. Pored njih četvoro, imamo i pacijenta kojeg smo uspeli da otpustimo kući, to je pacijent 1981. godište. Imao je prostrelnu ranu u donjem dijelu leđa, rekao je Ašanin za Tanjug i dodao da su dvije pacijenkinje u kritičnom stanju.

Jedna od njih ima povredu stomaka sa teškim povredama jetre, duodenuma, desnog bubrega i transverzalnog kolena. Druga teška pacjentkinja ima frakturu lobanje, povredu lijevog oka.

-To dvoje su nam najteži pacijenti, rekao je Ašanin.

Što se tiče nastavnice i djece povređene u OŠ “Vladislav Ribnikar”, Ašanin kaže da su jednog 13-godišnjaka učenika uspeli da otpuste kući.-On je imao ustrelnu ranu desne potkoljenice. Nastavnica je sasvim dobro i slijedi joj mikrohirurška ortopedska intervencija šake i kod jedne djevojčice, učenice koja je sasvim dobro, procjeniće se da li je potrebna neophodna ortopedska intervencija podlaktice, naveo je Ašanin.

Kaže da je u toj grupi jedan dječak koji je u kritičnom stanju, ali da je on pod maksimalnim nadzorom.

-Uradili smo kontrolna snimanja, juče je urađena gastroskopija, pregled magnetnom rezonancom i ti su nalazi dosta zadovoljavajući, rekao je Ašanin.

Dodaje da su povrede od vatrenog oružja jedne od najtežih povreda i da su komplikacije moguće, ponekad i nepredvidive.

-Zato je potreban neposredni stalni nadzor nad pacijentima, što i uspjevamo da uradimo u našoj bolnici, navodi Ašanin.

On je dodao da je pet psihijatara iz Urgentnog centra danas bilo u OŠ “Vladislav Ribnikar”, na čelu sa direktorom Klinike Milanom Latasom.

Razgovori su bili jako konstruktivni, potrebni i ta psihološka podrška je neophodna, tako da ćemo to i dalje raditi, poručio je Ašanin.