Vašington nije odgovorio na zahtjev Moskve da objasni šta se dogodilo sa gasovodima “Sjeverni tok” nakon što je novinar Sejmur Herš objavio izvještaj u kome optužuje SAD za uništavanje ove ključne gasne rute, rekao je ruski diplomata Konstantin Gavrilov.

-Još nismo dobili nikakvo pojašnjenje i malo je vjerovatno da ćemo ga ikada dobiti. Iz SAD neće biti ništa novo, rekao je Gavrilov za list “Izvestija”.


On je rekao da je iznenađen ponašanjem zemalja EU koje su najviše pogođene sabotažom ključne energetske infrastrukture, koja je izgrađena za isporuku ruskog gasa Evropi preko Njemačke.

Njemačka, Švedska i Danska, koje su prošle jeseni sprovodile istrage o eksplozijama na “Sjevernom toku jedan i dva” nisu bile voljne da podijele rezultate svoje istrage. One su, takođe, odbile ponude Rusije da pomognu u istrazi.

-Stav Evrope, koja je predmet otvorenog poniženja, je nešto što ne mogu u potpunosti da razumijem, rekao je Gavrilov, koji predvodi rusku delegaciju na pregovorima u Beču o vojnoj bezbjednosti i kontroli naoružanja.

Novinar Herš je početkom februara objavio da je američki predsjednik Džozef Bajden dao naređenje da se uništi “Sjeverni tok”.

Prema obaviještenom izvoru, na koji se Herš poziva, eksploziv koji je detoniran u septembru 2022. godine postavili su u cjevovode u Baltičkom moru ronioci američke mornarice pod okriljem NATO vježbe još u junu 2022.

Herš je kasnije sugerisao da je Bajden izabrao baš taj trenutak da raznese infrastrukturu jer sukob između Rusije i Ukrajine “nije išao sjajno” za Kijev i njegove pristalice u Vašingtonu.

Portparol američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost Adrijen Votson demantovala je Heršove tvrdnje, nazvavši ih “potpuno lažnim i izmišljotinom”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je ranije da je saglasan sa Heršom da su sabotažu “Sjevernog toka” organizovale američke specijalne snage.

Drugi ruski zvaničnici su, takođe, primjetili da je jedina strana koja je imala koristi od uništenja “Sjevernog toka” bila američka, jer su isporuke američkog tečnog prirodnog gasa Evropi masovno porasle nakon eksplozije, navodi “Raša tudej”.