Velike poplave koje su pogodile opštine uz Dravu, aktivirale su “tempiranu ekološku bombu” u obliku bivše praonice vagona u Botovu, selu kraj Koprivnice. Navodi se da postoji šansa da nije zagađeno samo okolno jezero, nego brojni bunari, polja rijeke…

Posebno je dramatično u Botovu, “vjerovatno najzagađenijem tlu u Hrvatskoj”, a je li ta ekološka bomba eksplodirala u vrijeme nedavnih poplava, saznaće se nakon što Zavod za javno zdravstvo sprovede uzorkovanje voda i tla, piše Podravski list,.

Tlo je sad natopljeno enormnim količinama naftnih derivata i kojekakvim hemikalijama za vrijeme istjecanja Drave iz korita, potvrdio je načelnik Opštine Legrad, Ivan Sabolić, još u vrijeme kad je postavljao zečje nasipe uz Šodericu.

“Dio praonice je pod vodom. To je još jedan od užasa koji nam se trenutno događa. Došlo je na naplatu to što su u Zagrebu više od decenije zanemarivali problem na koji stalno ukazujemo” rekao je Sabolić.

Postavlja se pitanje, gdje će sva ta zatrovana voda u konačnici završiti i hoće li Šodericu pretvoriti u mrtvo jezero? Djelimičan odgovor novinari “Podravskog” su dobili od direktorice županijskog Zavoda za javno zdravstvo, Draženke Vadle.

“Zagađena voda iz bivše praonice vagona dospjeće svugdje, a tek će analize voda pokazati pravo stanje stvari” odgovorila je Vadla, prenosi “Jutarnji”.