Austrijski auto-moto klub ÖAMTC i Austrijska servisna služba za pomoć na cestama ARBÖ upozoravaju vozače motornih vozila da od srijede, 1. novembra u Austriji, prema zakonskim propisima, lični automobili u saobraćaju moraju imati na točkovima postavljene zimske gume.

Navedena obaveza odnosi se i na lična vozila s “lakom” ili “teškom” prikolicom, kao i manja teretna vozila. Auto-moto klub upozorava da zakonodavac propisuje obaveznu zimsku opremu od 1. novembra ove do 1. aprila sljedeće godine.

Pritom treba voditi računa da ispravne zimske gume moraju nositi jednu od ovih oznaka: M&S (blato-snijeg) ili M/S; M+S ili M.S.

Iste oznake odnose se i na automobilske gume koje vrijede za sve sezone odnosno i zimi i ljeti. I te se gume smatraju zimskim gumama. Za njih vrijedi odredba da dubina profila ne smije biti manja od 4 milimetra.

Ako su montirane zimske gume, onda sve četiri moraju biti gume za zimsku sezonu, poručuju iz ÖAMTC-a.

Kao alternativu zimskim gumama zakonodavac je predvidio i kombinaciju ljetne gume s lancima na najmanje dva pogonska točka.

To je samo dozvoljeno u slučaju, kako izvještava ÖAMTC, ako je cesta prekrivena snijegom ili ledom uopšteno prolazna ili gotovo prolazna.

Zakonodavac je za one koji se ne pridržavaju obavezne odluke o zimskim gumama predvidio izuzetno stroge kazne.

Saobraćajna policija u slučaju kontrole vlasnicima automobila koji u razdoblju od 1. novembra do 15. aprila u vožnji austrijskim cestama na točkovima nemaju zimske gume, može izreći kazne i do 5.000 evra , u slučaju da su tim činom u opasnost dovedeni drugi sudionici u saobraćaju.

Ako to nije slučaj, onda kazna za nepridržavanje odredbe o obavezno postavljenim zimskim gumama iznosi 60 evra).

Onaj ko tvrdoglavno ne želi staviti ni zimske gume niti lance za snijeg, može računati i na to da će policija, zbog sigurnosti saobraćaja, njegovo lično vozilo isključiti iz saobraćaja.

ARBÖ upozorava da u slučaju saobraćajne nesreće na cesti prekrivenoj snijegom, ledom ili blatom, vozač automobila bez propisane zimske opreme može imati i dodatne pravne probleme sa svojim osiguravajućim zavodom odnosno osiguravajućom kućom, piše Večernji.

Dakle, ko od srijede kreće prema Austriji, neka pripazi na ova pravila o propisanoj zimskoj opremi, ako ne želi “dobiti po džepu”.