U okviru akcije “Verona”, pripadnici MUP-a RS uhapsili su tri osobe koje sumnjiče da su bili u kontaktu sa kriminogenim osobama zemlje i regiona te organizovali i posredovali pri izdavanju ličnih karata i putnih isprava BiH na osnovu falsifikovanih inostranih dokumenata.

Naime, akciju su izveli Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa Policijskom upravom Zvornik, a pod nadzorom Tužilaštva BiH, na području grada Zvornika.

Trojac sumnjiče da su počinili krivična djela organizovani kriminal, nedozvoljena trgovina, falsifikovanje isprave, kompjuterska prevara, falsifikovanje ili uništenje službene isprave  propisanih Krivičnim zakonom BiH i Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Po naredbi Suda BiH, izvršeni su pretresi na pet lokacija kojom prilikom su oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela te više pečata institucija Republike Srpske i BiH, srednjih škola, privatnih preduzeća, obrasci, uvjerenja i potvrde, mobilni telefoni i drugi predmeti. 

“Navedena lica se sumnjiče da su u ranijem periodu na području Zvornika stupala u kontakt sa većim brojem kriminogenih lica, pripadnika organizovanih kriminalnih grupa iz više evropskih zemalja (Srbija, Makedonija i dr.) za kojima su bile raspisane potjernice zbog najtežih oblika krivičnih djela (teška ubistva, nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga i dr.), te organizovala i posredovala pri izdavanju ličnih karata i putnih isprava BiH na osnovu falsifikovanih inostranih dokumenata”, navode iz MUP-a RS.

Akcija se  pod nazdorom Tužilaštva BiH provodi od februara 2024. godine.