U akciji ”Roleks” uhapšeni su Milan Rašević i Rajko Grubač iz Foče, Jovica Grujić i Predrag Petković iz Banjaluke, Žarko Joknić iz Foče, Milan Lazarević iz Pala, Danijel i Branko Dragaš iz Drvara, Dražen Salamadija iz Foče i Miorag Ateljević iz Trebinja.

Akcija se sprovodi širom BiH u cilju procesuiranja više osoba osumnjičenih da su kao organizovana kriminalna grupa krijumčarili marihunu iz Crne Gore u BiH i dalje u zemlje Еvropske unije. Akcija je pokrenuta na osnovu informacija prikupljenih dekripcijom Skaj aplikacije.

– Sumnja se da je ova grupa od kraja 2019. do početka 2021. godine prokrijumčarila oko dvije tone marihuane. Drogu su nabavljali u Crnoj Gori i prebacivali je u Foču i Bileću odakle su je dalje distribuisali prema Drvaru, Banjaluci, Laktašima, Palama i Sarajevu. Drogu bi sa različitm vozilima, koji su imali ugrađene improvizovane ”štekove” za skrivanje droge, prevozili ka zemljama zapadne Еvrope – kaže izvor ATV.

Većina osumnjičenih ima bogate kriminalne dosijee i dovođeni su u vezu sa trgovinom narkotika. Pojedinci poput Raševića, Grubača, Salamadije, Joknića i Petkovića već su hapšeni u okviru akcija ”Staza”, ”Golub” i ”Storidž”, koje su takođe realizovane pomoću podataka iz Skaj aplikacije.

Protiv Salamadije i Raševića je već podignuta i optužnica za krijumčarenje marihuane u okviru predmeta ”Staza” kojim je obuhvaćeno 14 osoba koje se terete za krijumčarenje najmanje 600 kilograma marihuane.

Tokom akcije izvršeni su pretresi na 24 lokacije u Banjaluci, Foči, Bileći, Laktašima, Drvaru i Kantonu Sarajevo. U pretresima je otkriveno oružje, a između ostalog i službena uniforma Uprave za indirektno oporezivanje BiH koja je otkrivena kod čovjeka koji nije zaposlenik UIO. Pronađeno je više registarskih oznaka stranih država i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljem postupku.