Bez zdravih, funkcionalnih bubrega, tijelo ne može da radi učinkovito. Bubrezi imaju važnu ulogu u cjelokupnom zdravlju, pročišćavaju krv, pomažu kod izbacivanje otpada iz tijela i održavaju ravnotežu tečnosti.

Kako biste što bolje brinuli o zdravlju ovih važnih organa, u prehranu možete da uključite i jednu namirnicu koja pozitivno utiče na njihovo zdravlje.

Kako prenosi Health Digest, ta namirnica je – kupus, moćno povrće koje sadrži obilje hranjivih materija koje pozitivno utiču na zdravlje bubrega.

Prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), jedna šoljica nasjeckanog kupusa sadrži 82,1 gram vode, 2,22 grama vlakana, 35 miligrama kalcijuma, 151 miligram kalijuma i 16 miligrama natrijuma.

To su vrlo korisne vrijednosti za hranu pogodnu za bubrege.

Dijetetičarka Jana Greene Hand za Health Digest objasnila je zašto bi bilo dobro da često konzumiramo kupus.

“Da bi bubrezi ostali mladi i zdravi, preporučuje se da ne preopterećujemo tijelo natrijumom. Za pacijente s bubrežnim bolestima, kalijum i proteini takođe mogu da preoptere bubrege, zbog čega je kupus odličan izbor”, objasnila je.

Dodaje kako ne treba podcijeniti druge nutritivne bonuse koje donosi konzumacija kupusa za zdravlje bubrega.

“Bilo kuvan ili sirov, kupus može pomoći u detoksikaciji bubrega jer je bogat vitaminom C, folnom kiselinom, vitaminom B6 i vlaknima”, zaključila je dijetetičarka.