Većina ljudi kuva kafu na isti način – stave da voda provri, dodaju kafu, zakuvaju i posluže. Ali u jednom svi griješe. Najčešća greška koju mnogi prave jeste trenutak kada dodaju kafu u proključalu vodu.

Kada se stavlja kafa u vodu?

Greška je u tome što svi stave kafu čim voda provri. A istina je da će vrela voda spržiti kafu, pa je idealno da se pričeka pola minuta i onda da se doda kafa. Tačnije, idealno je da kafu prelijete vrelom vodom pošto sačekate 30 do 60 sekundi, kažu stručnjaci.

Koliko kafe treba staviti?

Savetuju i da se za kuvanje kafe ne koristi voda sa česme, jer se razlikuje od mesta do mesta, a često je i puna kamenca, što menja ukus kafe. Zato je idealno koristiti vodu koja je prošla kroz filter. Srazmjerna količina kafe i vode je takođe važna, a idealno je staviti 30 grama kafe na 1/2 litra vode (to je jedna puna velika kašina).