Fudbaleri Borca u derbiju 10. kola Premijer lige BiH savladali su Željezničar sa 1:0 i tako nastavili trku za jesenju titulu sa Zrinjskim i Sarajevom.

Od samog početka susreta vidjelo se da su izabranici Mladena Žižovića riješeni da dođu do pobjede u ovom meču i odmah su krenuli silovito prema golu tima sa “Grbavice”. Već u petom minutu dobru šansu imao je Boban Nikolov koji je šutirao pored gola.

Deset minuta kasnije velika gužva pred golom gostiju. Pokušao je Sandi Ogrinec čiji je šut izblokiran te potom i Nikolov, koji je bio neprecizan iz izgledne šanse.

Golman Željezničara Vedad Muftić se istakao u 24. minutu kad je odbranio pokušaj Sebastijana Erere.

Nakon toga je Ogrinec ubacio, ali je lopta bila previsoka za Zorana Kvržića. Pritisak domaćih se isplatio u 35. minutu. Erera je ubacio, a odlično je loptu ispratio Zoran Kvržić i poslao u mrežu.

U nastavku susreta Banjalučani su se orijentisali na čuvanje prednosti, a gosti, iako su imali blagu inicijativu, nisu ozbiljnije zaprijetili golmanu Filipu Manojloviću.

Trener banjalučkog kluba Mladen Žižović je istakao da je očekivao tvrdu utakmicu.

– Ko je očekivao da će utakmica biti drugačija, vjerovatno se prevario. Mi smo znali da je Željezničar vrlo kvalitetna ekipa, kada uvedete sa klupe Hiroša, Al Džabera i Krpića jasno je da imate individualni kvalitet. Jasno je da su oni u jednom dijelu preuzeli inicijativu i kontrolu, ali nisu imali toliko prilika. Mislim da se i kod nas osjetio umor i stalna putovanja, gdje smo imali svaka tri-četiri dana utakmicu, ali po svemu prikazanom apsolutno zaslužena pobjeda. Čestitam našim igračima na ovome što rade ove sezone, na jedan sjajan način predstavljaju BiH kroz prvenstvo i Evropu i želim da im odam veliko priznanje – rekao je Žižović.

Govorio je i o predstojećem gostovanju na Kipru, gdje Banjalučani u četvrtak od 18.45 u Nikoziji igraju protiv Apoela meč drugog kola grupne faze Lige konferencije.

– Prvo se moramo dobro odmoriti, već u srijedu putujemo na Kipar. Bitno je da protiv Apoela odigramo jednu kvalitetnu utakmicu i da se predstavimo u najboljem mogućem svjetlu – zaključio je trener Borca.

Presrećan zbog pobjede bio je i makedonski internacionalac Boban Nikolov.

– Nije nam bilo nimalo lako, ali smo znali da smo bolji. Bili smo na nivou, u derbi smo ušli 100 odsto i to nam se na kraju isplatilo. Imali smo veću želju za pobjedom i to nam je donijelo nova tri boda. Očekujem da nastavimo u istom ritmu i da nastavimo sa pobjedama – naglasio je Nikolov.

Poslije Kipra Banjalučani će u trećem kolu grupne faze Lige konferencije biti na još jednom gostovanju. Naime, 7. novembra igraju na Islandu, gdje će se u Rejkjaviku sastati sa Vikingurom. Iako se mečevi evropskih klupskih takmičenja igraju u uobičajenim terminima od 18.45 i 21 čas ovaj susret biće u potpuno drugom terminu. Početak je zakazan za 15.30 časova po srednjoevropskom, odnosno 13.30 časova po lokalnom vremenu. Razlog za ovaj termin je činjenica da je na Islandu već hladno i da vladaju zimske temperature pa bi odlaskom više u noć uslovi za igru postajali teži. Zato je Evropska fudbalska federacija (UEFA) izašla u susret Vikinguru za pomenuti termin.

Ostali rezultati i strijelci 10. kola Premijer lige: Radnik – Sloga 2:1 (Teodorović 19, 34 – Vidić 90+2), GOŠK – Sloboda 2:0 (Šuta 29, Šroler 65),

Sarajevo – Velež 4:0 (Turkeš 31, F. Jović 36, Gulijašvili 53, Lulić 89), Posušje – Široki Brijeg 1:2 (Bešlić 52 – Zlomislić 35, Stanić 57. penal), Zrinjski – Igman igrano sinoć.

Parovi 11. kola, koje se igra  u subotu i nedjelju, 26. i 27. oktobra: Željezničar – Radnik, Široki Brijeg – Borac, Velež – Posušje, Igman – Sarajevo, Sloboda – Zrinjski, Sloga – GOŠK.