Postoje razne legende povezane sa izgradnjom Arslanagića mosta u Trebinju, a jedno od uvjerenja je da ga je sagradio Mehmed-paša Sokolović u spomen na rano preminulog sina.

Arslanagića ili Perovića most predstavlja najpoznatiji spomenik iz turskog perioda u Trebinju i ima veoma značajno mjesto u balkanskoj arhitekturi 16. vijeka, pokazuju podaci trebinjske Turističke organizacije.

Kustos arheolog u Muzeju Hercegovine u Trebinju Jelena Pujić kaže za Srnu da se nekada ovaj most nalazio pet kilometara istočno od grada, u selu koje nosi istoimeno ime – Arslanagića Most, u blizini srednjovjekovnog grada Mičevca.

Ona ističe da postoje razne priče i legende u vezi sa izgradnjom ovog mosta.

“Jedno od uvjerenja je da je most na Trebišnjici zajedno sa hanom sagradio Mehmed-paša Sokolović 1573. ili 1574. godine u spomen na rano preminulog sina”, navodi Pujićeva.

Pujićeva napominje da je, međutim, prema putopisu Pavla Kontarinija, koji je putovao iz Dubrovnika ka Trebinju, ovaj most 1580. godine odnijela nabujala rijeka Trebišnjica.

“Opisujući most, on navodi da je riječ o mostu sa tri luka, dok Arslanagića most ima dva veća i dva manja luka”, kaže Pujićeva.

Ona dodaje da postoji i podatak da je most sagradio Hajdar-beg Kusturica.

“Svakako, ono što je najvažnije, jeste da je ovaj most više puta oštećen, a 1890. godine mu je srušena i kula koja se nalazila na sredini”, navodi Pujićeva.

Prema njenim riječima, Arslanagića most bio je trgovačko-politička spona Istoka i Zapada.

“Od 1972. godine spaja naselje Police i Gradinu jer je, zahvaljujući Zemaljskom zavodu za zaštitu spomenika i prirodnih rijetkosti u BiH, na prijedlog Zavičajnog muzeja u Trebinju, izmješten – kako ne bi ostao ispod Goričkog jezera”, podsjeća Pujićeva.

Ona napominje da se, iako smatraju da bi mogao biti uvršten na listu Uneska, ovaj most ipak nalazi samo na listi nacionalnih spomenika BiH, i to od 2006. godine.