Banjaluka je studentski grad u koji mnogi dolaze u potragu za zanjanjem. Ipak, studentski život nije nimalo jeftin.

Za sve koji plaćaju privatni smještaj, cijene su itekako paprene. Međutim, mi smo izračunal najjeftniju opciju, a to je žvot u studentskom domu.

Za redovne studente, smještaj u domu je besplatan u toku predavanja, što predstavlja veliku prednost.

Domovi su opremljeni svim što je potrebno za udoban boravak jednog studenta, takođe posjeduju i vešeraj gdje studenti plaćaju jedno pranje veša 3 KM, dok sušenje veša iznosi 1 KM.

Ukoliko studenti nisu uspjeli dobiti redovan studentski smještaj, imaju priliku da ga dobiju kao „treće lice“ te smještaj moraju plaćati u iznosu od 150 KM mjesečno, što ni to nije puno, za razliku od privatnih stanova.

Što se tiče ishrane, menza nudi tri obroka dnevno po izuzetno pristupačnoj cijeni od samo 1 KM po obroku.

Hrana je raspodijeljena po danima, te ponedjeljkom i četvrtkom možete dobiti pasulj, srijedom i petkom piletinu, pomfrit i kolač, dok je utorak rezervisan takođe za neko meso uz neki prilog.

Šta je sa onima koji plaćaju privatni smještaj?

Oni studenti koji nisu uspjeli obezbijediti smještaj u domu suočavaju se s mnogo većim troškovima.

Iznajmljivanje stanova u Banjaluci kreće se od 400 do 600 KM, pa čak i više, što može značajno opteretiti studentski budžet. Na ovu cijenu treba dodati i režije, koje si itekako skupe. Zbog toga studenti uglavnom biraju stnovanje sa cimerima, u cilju polovljenja troškova.

Ukoliko imate studentsku karticu, dobra stvar je što možete koristiti menzu i hrana vas dođe mnogo jeftinije nego da kupujete u supermarketima.

Banjaluka studentima nudi mnogo mjesta za uživanje i druženje, kao što je mnoštvo događaja, od koncerata do izložbi. Takođe, posjeta gradskim parkovima, kafićima i restoranima stvaraju savršenu atmosferu za opuštanje i druženje.

– Živim u studentskom domu i ne mogu se požaliti. Posebno mi se sviđa mi se što imam gdje prošetati, sjesti na klupu i ponekad učiti u prirodi. Obožavam lijepo vrijeme u kampusu – kazala je jedna studentkinja sa kojom smo razgovarali.

Podsjećamo, akademska godina 2024/25, počela je 1. oktobra 2024. godine, te je Banjaluka postala bogatija za još jednu grupu brucoša, koji će studirati na fakultetima i akademijama.