U okviru projekta Razvoj domaćeg dramskog teksta „Reci naglas“ i u saradnji Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Pozorišta „Prijedor“ objavljen je Javni konkurs za izbor najboljeg neobjavljenog domaćeg dramskog teksta za 2024. godinu.

Javni konkurs za najbolji neobjavljeni domaći dramski tekst se raspisuje bijenalno s ciljem podsticanja razvoja savremenog domaćeg dramskog teksta, te jačanja savremene pozorišne scene i razvoja pozorišnih sredina u Republici Srpskoj.

Pravo prijavljivanja dramskog teksta na ovaj konkurs imaju državljani Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine sa mjestom prebivališta u Republici Srpskoj i lica koja su završila Akademiju umjetnosti u Republici Srpskoj.

Konkursom su predviđene novčane nagrade autorima tri najbolje ocijenjena dramska teksta, na način da prvoplasiranom autoru slijedi nagrada od 10.000 KM, drugoplasiranom autoru od 3.000 KM i trećeplasiranom autoru nagrada od 2.000 KM.

Predstava prema tekstu prvoplasiranog autora po ovom konkursu premijerno će biti izvedena u sezoni 2024/2025 Pozorišta „Prijedor“ u Prijedoru te uvrštena u redovni repertoar.

Javni konkurs ostaje otvoren do 1. februara 2025. godine, a dostupan je na zvaničnoj veb stranici Ministarstva prosvjete kulture Republike Srpske i Pozorišta „Prijedor“ u Prijedoru.