Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić organizovao je, povodom Nedjelje djeteta, prijem za porodice koje su u protekloj godini dobile trojke i četvorke i uručio im poklon-vaučer Javnog fonda dječije zaštite.

Šeranić je tom prilikom poručio da Srpska sistemski radi na pronatalitetnoj politici i promociji porodice.

Podsjetio je da je u proteklim godinama Srpska kroz različite sektore mnogo radila na pronatalitetnoj politici, a prije svega na zaštiti i promociji porodice, trudnoće i porodiljstva.

On je dodao da je sistemski omogućeno refundiranje bolovanja za trudnice i porodilje.

– Uvećali smo i unaprijedili sistem po pitanju proširenja za dječije dodatke, gdje i prvo dijete dobija dječiji dodatak. Svaka porodilja ima pravo na jednokratnu podršku po pitanju porodiljstva – rekao je Šeranić novinarima nakon prijema.

On je čestitao porodicama, poručivši da je cilj omogućiti i dobijanje djece onim porodicama koje imaju poteškoće u toj namjeri.

– Mislim da je danas najveseliji dan u Vladi Republike Srpske s obzirom na to da su nam u goste došle naše trojke i naše četvorke. Radi se o tri porodice iz Republike Srpske koji su u posljednjih godinu dana od obilježavanja Nedjelje djeteta imali proširenje svojih porodica – rekao je Šeranić.

Direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu Srpske Nedeljko Jović istakao je da je prijem samo jedan segment brige o dječijoj zaštiti.

– U ovoj godini ćemo izdvojiti preko 160 miliona KM za prava iz Zakona o dječijoj zaštiti. To govori da Vlada, Ministarstvo i Fond brinu o ovim kategorijama, i da se borimo da nas u Republici bude više – rekao je Jović čestitajući roditeljima.

Majka četvorki iz Banjaluke – Mateja, Luke, Jovana i Marka, Milana Petrović zahvalila je na prijemu i pomoći.

– Svaki vid podrške je dobrodošao, posebno u slučaju kada dobijete tri ili četiri bebe odjednom. Znamo koliko je izazovno kada jedna ili, eventualno, dvije bebe dođu, a u ovom slučaju to je posebno izazovno kada na svijet dođu trojke ili četvorke – rekla je Petrovićeva.

Otac trojki iz Prijedora – Natalije, Milana i Elene, Marko Gvozdenović istakao je značaj današnje podrške Ministarstva i Fonda.

Prijemu u Vladi Srpske prisustvovala je i porodica Selimanović iz Banjaluke, roditelji trojki – Luke, Marije i Marka.

Nedjelja djeteta obilježava se u Republici Srpskoj od 7. do 13. oktobra.