U BiH se danas održavaju osmi po redu lokalni izbori u BiH, na kojima birači odlučuju o tome ko će biti novi gradonačelnici i načelnici, te odbornici u skupštinskim klupama u Republici Srpskoj, FBiH i Brčko distriktu. Birališta su otvorena u sedam a zatvorena u 19 časova. Pravo glasa imaju 3.400.204 registrovana birača.

Zatvorena su birališta u BiH.

U 12 opština i gradova nije bilo uzbuđenja jer se u njima pobjednik znao i prije današnjeg dana. U Istočnom Novom Sarajevu, Laktašima, Trnovu, Kupresu, Kreševu, Bužimu, Teočaku, Ljubuškom, Olovu, Posušju, Ravnom i Neumu registrovan je samo jedan kandidat za (grado)načelničku funkciju.

U ostalim mjestima prve rezultate ćemo saznati u toku ove večeri.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je danas vrijeme za narodno slavlje jer su građani svojom slobodnom voljom birali predstavnike u lokalnim zajednicama, te je čestitao svima koji su učestvovali u izbornom procesu navodeći da je Republika Srpska pokazala svoj puni demokratski kapacitet.

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da očekuje ubjedljivu pobjedu na današnjim lokalnim izborima i da će, ako dobije povjerenje birača, nastaviti razvoj ove lokalne zajednice.

“Očekujemo ubjedljivu pobjedu. Nastavićemo sa započetim projektima i novim koje ćemo realizovati. To su važni infrastrukturni projekti za stanovništvo ovog kraja, kao i novi značajni projekti za unapređenje života”, istakao je Đurević.

Prema ocjeni članova CIK-a, danas je uobičajen izborni dan, iako postoje kršenja i narušavanja izborne tišine. Dolazilo je do kraćih prekida na pojedinim biračkim mjestima u pojedinim izbornim jedinicama, nakon čega je proces nastavljen.

Centralna izborna komisija BiH odgodila je izbore na svim biračkim mjestima u opštinama pogođenim poplavama – Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Kreševu i Fojnici.