Danas se u Bosni i Hercegovini održavaju lokalni izbori, a do sada je zabilježeno da je glasalo 14,12 odsto registrovanih birača, što je veoma slično izlaznosti zabilježenoj na prethodnim izborima.

Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH, Irena Hadžiabdić, izjavila je da su podaci do sada u skladu sa očekivanjima, iako još uvijek nisu pristigli sa svih biračkih mjesta.

Na lokalnim izborima 2020. godine izlaznost do 11 časova iznosila je 14,88 odsto, što ukazuje na konzistentnost u odzivu birača tokom izbora.

Iako lokalni izbori u većem dijelu zemlje teku po planu, Hadžiabdić je istakla da se izbori ne održavaju u izbornim jedinicama Jablanica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnica. Ovi izbori su odgođeni zbog katastrofalnih nepogoda koje su zadesile ta područja, čime je sigurnost i organizacija izbora dovedena u pitanje.

Biračka mjesta širom zemlje otvorena su u sedam sati, uz mala kašnjenja koja su, prema Hadžiabdić, uobičajena za ovakve događaje. U osam sati sva biračka mjesta bila su potpuno funkcionalna, dok su mobilni timovi počeli s radom kako bi omogućili glasanje osobama koje nisu u mogućnosti doći do biračkih mjesta.

Glasačka mjesta otvorena su večeras do 19 časova.

Monitoring izbora osiguran sa preko 47.000 posmatrača

Ove izbore prati impozantan broj akreditovanih posmatrača. CIK je akreditovala 2.095 posmatrača iz 60 organizacija, dok su opštinske izborne komisije akreditirale dodatnih 45.252 posmatrača. Ukupno, 47.347 posmatrača prati tok izbornog procesa u cijeloj zemlji.

Kršenje izborne šutnje na društvenim mrežama

CIK je primio gotovo stotinu prigovora zbog kršenja izborne šutnje, pri čemu se najveći dio prigovora odnosi na aktivnosti na društvenim mrežama. Iako je Hadžiabdić istakla nekoliko narušavanja javnog reda i mira te verbalnih prijetnji, situaciju je ocijenila uglavnom zadovoljavajućom.

Vrijeme tokom izbora

Izborni dan obilježilo je promjenjivo vrijeme.

U Republici Srpskoj i FBiH danas se nakon oblačnog jutra sa slabom kišom očekuje pretežno sunčano vrijeme, dok će se na jugoistoku zadržati oblačno sa kišom.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da se zbog obilnijih padavina i dotoka vode sa gornjeg dijela sliva rijeke Save i njenih pritoka u narednim danima očekuje postepeni rast vodostaja Save u domenu srednje visokih voda.

Najviša temperatura vazduha danas će iznositi od 12 do 18, na jugu do 21 stepen Celzijusov, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab do umjeren, zapadnih smjerova, prognoza je Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha izmjerena jutros u sedam časova: Čemerno pet stepeni, Han Pijesak i Glamoč šest, Bjelašnica, Livno sedam, Sokolac, Drvar osam, Mrkonjić Grad, Bihać, Bugojno devet, Bileća, Ribnik, Foča, Sarajevo, Zenica 10, Banjaluka, Bijeljina, Prijedor, Rudo, Doboj, Tuzla 11, Novi Grad, Trebinje, Mostar 12, a Neum 14 stepeni Celzijusovih.