PRIJEDOR

Javni poziv za polaganje stručnog ispita za sticanje zvanja Turistički vodič-za područje Republike Srpske u 2024.godini

Piše:
TOK TV
Javni poziv za polaganje stručnog ispita za sticanje zvanja Turistički vodič-za područje Republike Srpske u 2024.godini
 TOK TV

Na osnovu člana 43. stav 3) Zakona o turizmu (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 45/17, 16/23) , Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, raspisuje

J A V N I POZIV ZA POLAGANJE STRUČNOG ISPITA ZA STICANJE ZVANJA TURISTIČKOG VODIČA ZA PODRUČJE REPUBLIKE SRPSKE U 2024. GODINI

I
Raspisuje se Javni poziv za polaganje stručnog ispita za sticanje zvanja turističkog vodiča za područje Republike Srpske u 2024. godini.

II
Pravo polaganja stručnog ispita za sticanje zvanja turističkog vodiča za područje Republike Srpske imaju kandidati koji ispunjavaju uslove prema članu 43. Zakona o turizmu (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 45/17, 16/23), i to:
1) je državljanin Republike, odnosno Bosne i Hercegovine, odnosno strani državljanin koji ima prijavljen privremen boravak u BiH,
2) ima najmanje završeno srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju i
3) aktivno poznaje najmanje jedan strani jezik.

III
(1) Za učestvovanje na Javnom pozivu kandidat je obavezan Ministarstvu trgovine i turizma dostaviti Prijavu za polaganje ispita u pismenoj formi.
(2) Prijava za polaganje ispita sadrži sljedeće podatke:
1) ime, očevo ime i prezime kandidata i broj kontakt telefona,
2) mjesto, datum i godina rođenja kandidata,
3) adresu prebivališta, odnosno boravišta kandidata,
4) stečenu stručnu spremu kandidata.
(3) Uz prijavu iz stava 1. ovog člana, kandidati su dužni da dostave i dokaz o poznavanju najmanje jednog stranog jezika.
(4) Uz Prijavu za polaganje ispita kandidati su obavezni da dostave dokaz o uplati republičke administrativne takse u iznosu od 2 KM prema tarifnom broju 1. Zakona o administrativnim taksama
(“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 100/11, 103/11, 67/13 i 123/20) za podnošenje prijave.

IV
(1) Stručni ispit za turističkog vodiča sastoji se od pismenog, usmenog i praktičnog dijela i polaže se pred Komisijom za polaganje stručnog ispita koju imenuje ministar trgovine i turizma.
(2) Program stručnog ispita za sticanje zvanja turističkog vodiča na području Republike Srpske sastoji se iz sljedećih predmeta: Ustavno uređenje Republike Srpske, odnosno BiH, Istorija Republike Srpske, odnosno BiH ,Osnovi turističkog zakonodavstva Republike Srpske, Osnovni turizma, Zaštita potrošača u turizmu, Vodička služba, Turistička geografija Republike Srpske i Kulturno-istorijsko i prirodno nasljeđe Republike Srpske.

V
(1) Komisija sprovodi ispit i vrši provjeru znanja kandidata.
(2) Predmeti iz tačke IV. ovog pravilnika polažu se pismeno i usmeno, a predmet Vodička služba u turizmu polaže se i praktično – demonstriranjem turističkog vođenja, koje vrši svaki kandidat pojedinačno pred članovima Komisije.

VI
(1) Nakon položenog stručnog ispita izdaje se uvjerenje o položenom stručnom ispitu za turističkog vodiča za područje Republike Srpske.
(2) Kandidat koji položi ispit dužan je da za izdavanje Uvjerenja (certifikata) o položenom ispitu dostavi dokaz o uplati republičke administrativne takse u iznosu od 80 KM prema Tarifnom broju 81. Zakona o administrativnim taksama.
(3) Taksu iz stava 2. ovog člana, kandidat uplaćuje na Račun javnih prihoda Republike Srpske, broj 562-099-00000556-87 kod NLB a.d. Banja Luka, vrsta prihoda: 722511, budžetska organizacija 1024001, sa naznakom “Troškovi za izdavanje certifikata o položenom ispitu za turističkog vodiča”.

VII
(1) Prijavu na konkurs za polaganje stručnog ispita za turističkog vodiča kandidati mogu dostaviti lično ili putem pošte na adresu: “Vlada Republike Srpske, Ministarstvo trgovine i turizma, Resor turizma i ugostiteljstva, Ul. Trg Republike Srpske 1, 78 000 Banja Luka”, sa naznakom: “Prijava na konkurs za polaganje stručnog ispita za turističkog vodiča – NE OTVARAJ”.
(2) Uz prijavu kandidat prilaže dokaze iz tačke III ovog poziva.
(3) Rok za podnošenje prijava za polaganje stručnog ispita za turističkog vodiča je 30 dana od dana objavljivanja ovog poziva u dnevnom listu „Glas Srpske”.
(4) Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti uzeti u razmatranje.

VIII
(1) Javni poziv biće objavljen na internet stranici Ministarstva trgovine i turizma na web portalu Vlade Republike Srpske (www.vladars.rs), u dnevnom listu „Glas Srpske”, kao i na internet stranici Turističke organizacije Republike Srpske (www.turizamrs.org).
(2) Program polaganja stručnog ispita za turističkog vodiča, sa predmetnim oblastima i potrebnom literaturom biće objavljen na internet stranici Ministarstva trgovine i turizma -na web portalu Vlade Republike Srpske.

IX
(1) O tačnom terminu i mjestu održavanja ispita, kao i o ostalim bitnim pitanjima kandidati će naknadno biti obavješteni na internet stranici Ministarstva trgovine i turizma na kojoj će biti dostupne i sve ostale informacije vezane za polaganje stručnog ispita.
(2) Sve dodatne informacije u vezi polaganja predmetnog ispita mogu se dobiti svakim radnim danom od 8 do 15 časova, putem telefona 051/338-738.