Banjalučanima je blokada na vrh glave. U prethodne četiri godine pojam “blokada“ je oslikao stvarno stanje i to je nešto što je postalo činjenica u Skupštini grada i nešto što građane asocira na Skupštinu.

Ovo tvrdi Neven Stanić, predsjednik Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Banjaluka, generalni sekretar stranke, koji je ujedno i direktor Gradske razvojne agencije.

-Ujedinjena Srpska, kao korektivni faktor i kao partija sa stavom, konstantno je ponavljala da je potrebno da usaglasimo politike i da riješimo sve razmirice između političkih blokova, ideja i projekata i da se pojavimo na sjednici Skupštine; da glasamo za sve usaglašene tačke za dobrobit građana, bez imalo pompe i medijskog nadmudrivanja – kaže Stanić.

Koliko je prepoznat i prihvaćen politički koncept Ujedinjene Srpske – Banjaluka bez blokada? Koliko je on realan u uslovima najvećih političkih svađa?

Ostali politički subjekti našu ideju nisu prihvatili, ali sada je to prijeka potreba i građani su to uvidjeli. Etablirali smo naš slogan. Svima će biti lakše kada deblokiramo Banjaluku, a mi smo predvodnici te ideje.

Da li je tačno da je Ujedinjena Srpska u proteklom mandatu takođe bila suodgovorna za blokadu grada, kao dio vladajuće koalicije? U čemu ste se razlikovali od SNSD u Banjaluci?

U prvoj godini mandata sam bio veći SNSD-ovac od svih njih zajedno i sam se politički borio protiv Draška Stanivukovića, jer nisu imali organizaciju niti lidera. Igor Radojičić je smijenjen i njihova konsolidacija je trajala šest mjeseci. Nakon toga kreću prepucavanja i odlučili smo da nećemo da učestvujemo u svađama, već u usvajanju odluka i implementaciji projekata. Iako smo dio vladajuće koalicije, u određenim slučajevima nismo odstupali od naših prijedloga i istrajali smo u tome.

Most u Docu je jedna od ključnih tema Ujedinjene Srpske u kampanji. Ako se budete pitali u narednom mandatu, kada možemo očekivati da most bude izgrađen ili da bar izgradnja počne?

Juče. Mi smo već trebali da prelazimo preko tog mosta. Ujedinjena Srpska se zalagala da se most u Docu izgradi što prije, kao i most u Česmi. I zbog toga smo i usvojili rebalans budžeta da bi radovi krenuli,ali, nažalost, nisu. Sada se odjednom svi zalažu i bore za most u Docu. Zbog Ujedinjene Srpske, most u Česmi je pri kraju, a čim se konstituiše novi saziv, prva stvar koju ćemo uraditi je obezbjeđivanje sredstava i izgradnja mosta u Docu koji će da služi za 15.000 vozila dnevno i koji će rasteretiti saobraćaj.

Zašto Gradski odbor Ujedinjene Srpske nije podržao nijednog kandidata za gradonačelnika i hoće li to učiniti do kraja kampanje?