Delegacija Naučno – istraživačkog centra za hirurgiju, transplantologiju i hematologiju iz Minska posjetila je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci radi unaprijeđenja saradnje po pitanju transplantacije i drugih oblasti medicine.

U istraživačkom centru u Minsku, tokom posljednje dvije godine objavljene su 24 kadaverične transplantacije bubrega pacijentima iz Srpske.

Zamjenik direktora za medicinske poslove Naučno – istraživačkog centra za hirurgiju, transplantologiju i hematologiju iz Minska Oleg kalačik naglasio je da  je da je ta ustanova među deset vodećih centara za transplantacije u svijetu.

– Saradnja sa UKC RS je veoma neobična jer smo se prvo upoznali sa pacijentima pa tek onda sa ljekarima. Cilj naše posjete je da vidimo 24 pacijenta kojima su urađene transplantacije i da pokrenemo pitanje transplantacije bubrega u ovoj ustanovi – rekao je Kalačik i zahvalio rukovodstvu UKC Srpske  za saradnju.

Pomoćnik generalnog direktora UKC-a za medicinska pitanja Goran Topić izjavio je da su kolege iz Bjelorusije upoznali o Odjeljenju nefrologije na UKC-u, te problemima koji muče pacijente, a koji im otežavaju mogućnost da odu na operaciju u Bjelorusiju.

– Imamo takvu saradnju da pacijenti iz Srpske mogu da urade kadaverične transplantacije u Bjelorusiji, što nemamo ni sa jednom drugom zemljom na svijetu –  ukazao je Topić.

Naveo je da je saradnja, neizmjerna, te naglasio da su u protekle dvije godine urađene 24 kadaverične transplantacije bubrega.

– To je nešto što je zaista nemjerljivo jer čovjek dobija novi život, pa, zapravo, imamo 24 nova života – istakao je Topić.

Dodao je da su kolege iz Bjelorusije pristale da dođu u Republiku Srpsku i prenesu svoja znanja.

– Usvajajamo ta znanja kako bi proces same transplantacije, prije svega kadaverične, započeli i u Srpskoj – kazao je Topić

Napomenuo je da je slična saradnja bila sa Italijom, ali da je ta saradnja prekinuta zbog zakonskih okvira koji onemogućavaju da se kadaverična transplantacija radi na prostoru Italije.

Jedan od pacijenata kojem je urađena transplantacija, Dragan Milosavljević,  iskoristio je priliku da zahvali što mu je uspješno presađen bubreg prije dvije godine.

– Tri mjeseca proveo sam u Minsku i  zahvaljujući ljekarskom timu iz Bjeloruske prijestonice, vratio sam se ormalnim životnim aktivnostima – rekao j Milosavljević.

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da je presrećan zbog ove saradnje jer je ljudima koji ne mogu da funkcionišu bez dijalize omogućeno da žive kao potpuno zdravi ljudi.

– Zahvaljujem kolegama iz Bjelorusije, kao i svojim kolegama iz UKC-a Republike Srpske koji rade na ovoj veoma uspješnoj saradnji i stvaraju pretpostavke za transplantaciju našim pacijentima. Veliku zahvalnost dugujemo i predsjednicima Bjelorusije i Srpske,  Aleksandru Lukašenku i Miloradu Dodiku, koji su otvorili vrata saradnje i omogućili da lakše ostvarujemo saradnju između naših zdravstvenih ustanova – rekao je Đajić.

Istakao je da je veliki uspjeh što su 24 pacijenta iz Srpske imala transplantacije u Bjelorusiji.